ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 1 ΤΡΙΣ.
Ο Pablo Iglesias σπούδαζε στην Ιταλία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών το 1999, όταν τα ρεπορτάζ από τις διαμαρτυρίες κατά τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ τον ενέπνευσαν να αλλάξει το αντικείμενό του, από τη νομική στις πολιτικές επιστήμες. Σήμερα, είναι ο αρχηγός του δημοφιλέστερου ισπανικού κόμματος και σχεδόν ένα χρόνο από τις επόμενες γενικές εκλογές, στοχεύει να κάνει πέρα την παλιά φρουρά της πολιτικής της χώρας και να βάλει την οικονομία της σε νέο μονοπάτι.
Η εκτίναξη των Podemos του Iglesias αποτελεί πολιτικό σεισμό για την Ισπανία, που σχετίζεται άμεσα με την 7ετή οικονομική δυσπραγία, η οποία κατέστρεψε πάνω από 3 εκατ. θέσεις εργασίας και απείλησε να ανατρέψει την πολιτική και οικονομική ελίτ που ήλεγχε τη χώρα μετά το θάνατο του Francisco Franco, πριν από 40 χρόνια.
Στο κέντρο της οικονομικής πλατφόρμας των Podemos είναι η αναδιάρθρωση του 1 τρισ. ευρώ των χρεών της Ισπανίας, που εάν γίνει, θα είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία. Η πρόταση αυτή έχει βοηθήσει το κόμμα να βρίσκεται στην κορυφή 10 δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει από το Νοέμβριο.
Όμως, στις αγορές, το σχέδιο του Iglesias δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα πιστευτό από τους επενδυτές. Τα ισπανικά ομόλογα λήξης 2016, συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ, δίνουν απόδοση μόλις 0,1%. Και αυτό παρότι είναι πολύ πιθανό όταν τα ομόλογα αυτά λήξουν, ο Iglesias να είναι ήδη πρωθυπουργός στην Ισπανία. «Οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι. Θα αρχίσουμε να έχουμε κάποιες διακυμάνσεις», προειδοποιεί ο Alastair Newton, πολιτικός αναλυτής της Nomura.
Πάντως, με την ισπανική οικονομία να αναπτύσσεται με τους υψηλότερους ρυθμούς από την έναρξη της κρίσης, ο σημερινός πρωθυπουργός Mariano Rajoy μπορεί να δηλώνει ότι μια ριζική αλλαγή στην πολιτική απειλεί να ανατρέψει την ανάκαμψη.