Ο νέος CEO της Credit Suisse, Tidjane Thiam προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και θήτευσε στην ασφαλιστική Prudential Για έναν άνδρα γεννημένο στην Ακτή Ελεφαντοστού, που σπούδασε στο Παρίσι, δούλευε στην Αμερική και ηγήθηκε της επέκτασης μιας βρετανικής επιχείρησης στην Ασία, το να αναλάβει τα ηνία μιας ελβετικής τράπεζας δεν είναι κάτι τόσο παράξενο. Αλλά ο διορισμός του Tidjane Thiam στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Credit Suisse, εξέπληξε πολλούς.
Ο Thiam, που τον Ιούνιο θα αποχωρήσει από τη βρετανική ασφαλιστική Prudential στην οποία υπήρξε CEO για έξι χρόνια, έχει ελάχιστη τραπεζική εμπειρία και είναι ένας outsider στον τραπεζικό κόσμο της Ζυρίχης.
Πρόκειται για το νεότερο από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας, που γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1962. Από τη γέννησή του κιόλας, είχε εμπλακεί στην πολιτική, αφού ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανεξαρτησία της, ο Felix Houphouet-Boigny, ήταν συγγενής του. Ωστόσο ο πατέρας του, που ήταν δημοσιογράφος, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών χρόνων του Thiam στη φυλακή, υπό την κατηγορία της συνομωσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Έχοντας αριστεύσει στο σχολείο, ο Thiam έγινε ο πρώτος από τη χώρα του που σπούδασε στο φημισμένο Ecole Polytechnique, της Γαλλίας. Μετά δούλεψε στην McKinsey, πρώτα στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και το 1994 εισήλθε στην κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, ως σύμβουλος υποδομών και οικονομικών. Όπως όλα έδειχναν εκείνη τη στιγμή, θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του στην πολιτική. Αλλά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πέντε χρόνια μετά ανέτρεψε την πορεία του. Όταν ο νέος ηγέτης της χώρας ζήτησε από τον Thiam να επιστρέψει, εκείνος αρνήθηκε.
Οι έξι μήνες ανεργίας που πέρασε στα 37 του ήταν μια δύσκολη περίοδος, που ωστόσο στιγμάτισε τη μετέπειτα επαγγελματική του διαδρομή. «Εάν γεννηθείς σε μία κατάσταση όπου δεν έχεις τίποτα, δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς», έλεγε αργότερα.
Περνώντας ξανά από τη McKinsey, ο Thiam μετά μετακόμισε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με τις ασφάλειες, όπου κατάφερε να αναρριχηθεί γρήγορα στη θέση του επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Aviva. Το 2008 πήρε μεταγραφή για την Prudential, όπου ξεκίνησε ως οικονομικός διευθυντής. Τον επόμενο χρόνο, όταν ο Mark Tucker παραιτήθηκε, ο Thiam πήρε ξαφνικά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και έγινε ο πρώτος μαύρος CEO σε εταιρία του δείκτη FTSE 100.
Όμως, η εκεί καριέρα του είχε και σκοτεινές σελίδες. Το Μάρτιο του 2010 η Prudential ανακοίνωσε ότι έδινε 35,5 δισ. δολάρια για την AIA, την ασιατική μονάδα της χρεοκοπημένης αμερικανικής ασφαλιστικής AIG. Όμως, οι επενδυτές επαναστάτησαν, ζητώντας τη μείωση του τιμήματος.
Όταν το deal τελικά ναυάγησε, πολλοί ήθελαν να δουν το κεφάλι του Thiam να πέφτει. Και τρία χρόνια αργότερα, η υπόθεση ακόμα δεν είχε ξεχαστεί, αφού η Prudential κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 30 εκατ. στερλινών γιατί δεν είχε ενημερώσει σωστά τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Όμως, ο Thiam αποφάσισε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να κλείσει όλα τα στόματα. Έθεσε σε εφαρμογή ένα τριετές σχέδιο που θα διπλασίαζε τα κέρδη της εταιρίας στην Ασία και θα αύξανε τις αποδόσεις της στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάρτιο, μπορούσε πια να δηλώσει ότι τα είχε καταφέρει.
Και μπορεί το ελβετικό banking να περιμένει να δει τις αλλαγές που ο Thiam θα φέρει στην Credit Suisse, αλλά όσοι τον γνωρίζουν, πιστεύουν ότι το πέρασμά του και από αυτή την επιχείρηση θα είναι μεν επεισοδιακό, αλλά και σύντομο. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι προορίζεται για κάποιον μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως για παράδειγμα την Παγκόσμια Τράπεζα.