ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ BOURNVILLE ΟΠΟΥ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ» ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στο Bournville, μια μικρή πόλη στη νότια πλευρά του Μπέρμινχαμ, τόξα σε μωβ χρώμα οδηγούν τους επισκέπτες από το σταθμό στο Cadbury World, τον παράδεισο όσων αγαπούν τη σοκολάτα. Όμως, η πραγματική μαγεία σε αυτή την πόλη κρύβεται σε ένα μικρό εργαστήριο, σε ένα τυπικό γραφείο, λίγο πιο πέρα από το εργοστάσιο της Cadbury. Σε αυτό το εργαστήριο, 200 ειδικοί της σοκολάτας και επιστήμονες «μαγειρεύουν» νέες σειρές προϊόντων και γεύσεις, για τα εκατομμύρια που λατρεύουν τη σοκολάτα σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής αυτής της μυστικής επιχείρησης είναι ο Tom Dingley, ο οποίος άρχισε να δουλεύει για την Cadbury πριν από 9 χρόνια, πριν η εταιρία εξαγοραστεί από τον αμερικανικό γίγαντα των τροφίμων, Kraft.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό το μικρό μέρος στο Μπέρμινχαμ φτιάχνει τις σοκολάτες που τρώει ο κόσμος έως τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία», λέει ο Dingley. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τις πιο πρόσφατες καινοτομίες της εταιρίας, όπως είναι οι μπάρες Cadbury Dairy Milk Bubbly και οι σειρές Marvellous Creations, που είναι σοκολάτες με πρωτότυπες γεμίσεις.
«Αυτά τα τραπέζια ήταν γεμάτα με γλυκά, πολύχρωμα πράγματα όταν σχεδιάζαμε τα Marvellous Creations. Το σκεπτικό ήταν να κάνουμε τη σοκολάτα πιο διασκεδαστική για τις οικογένειες. Σαν να έχεις πυροτεχνήματα μέσα στο στόμα σου», λέει. Κάθε ιδέα για μια νέα σοκολάτα σχεδιάζεται σε αυτό το εργαστήριο κα μετά μπαίνει σε καλούπι και συσκευάζεται σε ένα μικρό δοκιμαστικό εργαστήριο.
Μόλις εγκριθεί, παίρνει το πράσινο φως για να παρασκευαστεί σε τοπικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, από τη Β. Αμερική έως την Ασία. Παρότι τα βασικά στοιχεία της σοκολάτας είναι παντού τα ίδια, οι γεύσεις κάποιες φορές αλλάζουν ελαφρώς, για να καλύψουν τα «γούστα» των καταναλωτών που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι τροπικές γεύσεις είναι δημοφιλείς, και έτσι, το top seller της Cadbury είναι η Cherry Ripe, μια μπάρα σοκολάτας με κεράσι και καρύδα.
Το Bournville αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα της Cadbury από το 1870, και έχει μια περίεργη ιστορία. Πριν το ανακαλύψουν τα αδέρφια Cadbury, το μέρος αυτό ήταν απλά χωράφια. Έχοντας κληρονομήσει την επιχείρηση από τον πατέρα τους, τα αδέρφια έχτισαν εκεί το εργοστάσιό τους καθώς και σπίτια για τους εργάτες τους. Ήθελαν το μέρος να περιλαμβάνει πάρκα, χώρους αναψυχής και ανοικτούς χώρους, ώστε οι εργαζόμενοί τους να ζουν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον.
Τον επόμενο αιώνα, η Cadbury αναπτύχθηκε γοργά και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μπήκε στο χρηματιστήριο. Το 2010, εξαγοράστηκε από την Kraft σε ένα επιθετικό deal αξίας 11,5 δισ. στερλινών. Και δεν έφτανε που οι Αμερικανοί έβαλαν στο χέρι το brand με το οποίο είχε μεγαλώσει κάθε Βρετανός, ξαφνικά αποφάσισαν να κλείσουν ένα εργοστάσιο της Cadbury κοντά στο Μπρίστολ, παρά τις υποσχέσεις τους κατά την περίοδο της συγχώνευσης ότι θα το διατηρούσαν σε λειτουργία.
Μετά την εξαγορά, οι Βρετανοί φανατικοί της Cadbury βρήκαν και άλλους λόγους για να είναι έξαλλοι με την Kraft. Για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν όταν η Dairy Milk σοκολάτα έγινε κατά τέσσερα γραμμάρια μικρότερη, με την τιμή της όμως να μένει η ίδια. Και μετά νευρίασαν όταν έμαθαν ότι η εταιρία δεν θα παρήγαγε πια τα νομίσματα Dairy Milk, αφού θεωρούσε ότι οι καταναλωτές είχαν στραφεί σε φθηνότερα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού.