Οι ομοιότητες και οι διαφορές του ιδρυτή της Tesla Motors με τον «Mr Apple» και η επόμενη ημέρα στον τεχνολογικό κολοσσό
Θαυμαστές του Steve Jobs γέμισαν ασφυκτικά το κατάστημα της Apple, στο SoHo, για να ακούσουν το βιογράφο του να μιλά για τη ζωή και την κληρονομιά του θρυλικού CEO. Όμως, η συζήτηση σύντομα ξέφυγε από το πώς θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ο δημιουργός του iPhone.
Θαυμαστές του Steve Jobs γέμισαν ασφυκτικά το κατάστημα της Apple, στο SoHo, για να ακούσουν το βιογράφο του να μιλά για τη ζωή και την κληρονομιά του θρυλικού CEO. Όμως, η συζήτηση σύντομα ξέφυγε από το πώς θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ο δημιουργός του iPhone. Αυτό που ήθελαν πολλοί να μάθουν, είναι το ποιος θα μπορούσε να αποδειχθεί ο επόμενος οραματιστής. Για το δημοσιογράφο και βιογράφο του Jobs, τον Brent Schlender, η απάντηση ήταν εύκολη: Ο Elon Musk.
Ο Schlender διάβασε αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο, “Becoming Steve Jobs”, και μίλησε εκτενώς για τις αναμνήσεις που είχε από τις αρκετές δεκαετίες κατά τις οποίες κάλυπτε την Apple για λογαριασμό της The Wall Street Journal και του Fortune.
Ο Jobs και ο Schlender ήταν περίπου συνομήλικοι, και παρότι ο δημοσιογράφος δεν θεωρεί ότι ήταν φίλοι, εντούτοις αναγνωρίζει ότι ενηλικιώθηκαν μαζί, καθώς αρρώστησαν περίπου την ίδια εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συναντιόνταν ώστε τα παιδιά τους να παίξουν μαζί και να δουν ακυκλοφόρητες ταινίες της Pixar.
Ο συγγραφέας μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε στην προσπάθειά του να γράψει ένα βιβλίο για έναν άνδρα που βρισκόταν επί δεκαετίες υπό το μικροσκόπιο. Τα πρώτα τρία άτομα από τα οποία πήρε συνέντευξη για το βιβλίο, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Jobs, έκλαψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Και αυτό, παρότι όλοι τους είχαν απολυθεί από τον Jobs.
Ο Schlender μίλησε για τις διάσημες κακίες που κρατούσε και για την απαίτησή του για τέλεια δουλειά από όλους. Είπε όμως και για την πιο μαλακή πλευρά του, όπως για το ότι έκλαψε στο παρκινγκ όταν εκδιώχθηκε από συνάντηση φιλανθρωπικών οργανώσεων γιατί είχε ανεβάσει πολύ τους τόνους.
Ο Jobs ήταν ένας περίπλοκος, συναισθηματικός και κάποιες φορές εσωτερικά διχασμένος άνθρωπος. Ήταν μια ιδιοφυία με ελεύθερο μυαλό που συχνά απείχε πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης. Ήταν ευθύς με τους υπαλλήλους του, απαιτούσε την τελειότητα και είχε ένα ασυναγώνιστο όραμα για το μέλλον, το οποίο ελάχιστοι έχουν επιδείξει μετά από αυτόν. Είχε την απαίτηση από τους γύρω του να μοιράζονται το πάθος και την τελειομανία του και αντιδρούσε πολύ βίαια όταν κάποιος τον απογοήτευε.
Η προσωπικότητα του Jobs έχει αναλυθεί όσο δεν πάει άλλο σε βιβλία και στον Τύπο, τόσο μετά το θάνατό του όσο και πριν. Όμως, όπως σημειώνει ο Schlender , η Apple επιλέγει να απέχει από τέτοιου είδους συζητήσεις. Η εταιρεία έχει προχωρήσει και έχει αναπτύξει μια εμμονή με το σήμερα και το αύριο, όπως ακριβώς θα ήθελε ο Jobs.
Μετά το θάνατό του, η Apple προσέλαβε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Κατάφερε να ξεπεράσει την Exxon Mobil και να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ. Έχει επεκταθεί σε νέα προϊόντα και έχει μπει στο δείκτη Dow Jones.
Υπάρχει, όμως, κάποιος που θα μπορέσει να αλλάξει τον πολιτισμό προς το καλύτερο, όπως το έκανε ο Jobs. Για τον Schlender, ο άνθρωπος αυτός είναι ο ιδρυτής της Tesla Motors, της Space-X CEO και πρόεδρος της SolarCity Corp. Όπως λέει, η φιλοδοξία του Musk να ιδρύσει μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη αλλά και το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του που ήδη κυκλοφορεί στους δρόμους, αποδεικνύουν ότι έχεις το μυαλό του μια πολύ όμορφη εικόνα για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον.