Περίπου 59.000 θέσεις εργασίας περιέκοψαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες πέρυσι, καθώς εφάρμοσαν σχέδια αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους. Το προσωπικό του χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη, καθώς οι τραπεζίτες προσπαθούν να βελτιώσουν την κερδοφορία, κόντρα στην αυστηρότερη εποπτεία.
Οι τράπεζες αναγκάστηκαν επίσης να πουλήσουν ή και να κλείσουν μονάδες τους, προκειμένου να εστιάσουν την προσοχή τους στην προσπάθεια να μην προκαλέσουν τις εποπτικές αρχές και τις ανησυχίες του ότι κάποιοι όμιλοι έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλοι και περίπλοκοι.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ειδικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που παραμένουν ανάμεσα στις λιγότερο κερδοφόρες στον κόσμο, οι περικοπές δεν έχουν τελειώσει. Οι 18 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε 21.500 απολύσεις πέρυσι, ενώ το 2013 είχαν κάνει άλλες 56.100 περικοπές θέσεων. Οι 6 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έκαναν 37.500 απολύσεις πέρυσι, έναντι 45.700 το 2013.
Αυτό σημαίνει ότι οι 24 μεγαλύτερες τράπεζες περιέκοψαν 160.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι έξι αμερικανικοί όμιλοι έχασαν το 7,3% του προσωπικού τους, έναντι του 4,1% που έχασαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Και όμως, μελέτη του ΔΝΤ έδειχνε πέρυσι ότι μόνο το 30% των τραπεζών της Ευρωζώνης έχουν μια δομή που τους επιτρέπουν να εμφανίσουν μια λογική απόδοση κεφαλαίου εν καιρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 80%.
Για αυτό και ο τραπεζικός κλάδος βιώνει ένα δεύτερο κύμα απολύσεων, αφότου αναγκάστηκε να απολύσει δεκάδες χιλιάδες άτομα κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009. «Σε έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, είμαι πιο πεπεισμένος παρά ποτέ ότι τα κόστη θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα πεδίο στρατηγικής μάχης για τον κλάδο μας, τα επόμενα χρόνια», λέει ο επικεφαλής της Barclays, Antony Jenkins. Η τράπεζά του έδιωξε 7.300 άτομα πέρυσι.