Στα $130 με 140 εκ. η τιμή δύο γνωστών έργων τους
Το γλυπτό του Alberto Giacometti που αναπαριστά έναν άνδρα που δείχνει με το χέρι του, σε φυσικό μέγεθος, αναμένεται να πουληθεί αντί 130 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Ο οίκος Christie’s θα παρουσιάσει το έργο που δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης μέσα σε ένα βράδυ, τον Οκτώβριο του 1947, κατά τη διάρκεια της ειδικής δημοπρασίας “Looking Forward to the Past”, της 11ης Μαΐου.
«Είναι σαν να λέει ο Giacometti: “Προχωρήστε! Ο πόλεμος πέρασε”», εξηγεί ο Jussi Pylkkanen, επικεφαλής των Christie’s διεθνώς. «Είναι το γλυπτό που συμβολίζει το μέλλον».
Με αυτή την ειδική δημοπρασία ανοίγει μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο οίκος Christie’s ελπίζει να πουλήσει έργα τέχνης του 20ου αιώνα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ο άνδρας του Giacometti θα ζητήσει από τους δισεκατομμυριούχους συλλέκτες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, αλλά θα έχει και ανταγωνισμό, όπως το έργο του Pablo Picasso “Les Femmes d’Alger (Version ”O”)”, έναν πίνακα του 1955 που αναμένεται να πουληθεί αντί 140 εκατ. δολαρίων.
Και τα δύο έργα θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ του ακριβότερου σε δημοπρασία, που κατέχει ο Francis Bacon με το τρίπτυχό του που πουλήθηκε αντί 142,4 εκατ. δολαρίων το Νοέμβριο του 2013. Τα δύο κομμάτια μαζί ίσως να φέρουν στους Christie’s έσοδα όσα είχε επιτύχει ο οίκος με τη δημοπρασία 53 έργων ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης, πέρυσι το Μάιο.
Το ρεκόρ του Giacometti βρίσκεται στα 103,4 εκατ. δολάρια και είχε επιτευχθεί το 2010 στο Λονδίνο, όταν ο οίκος Sotheby’s πούλησε το “Walking Man”. Τότε, μάλιστα, ήταν το ακριβότερο έργο που είχε πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.
Όσο για τον ιδιοκτήτη του άνδρα που δείχνει, αυτός λέγεται ότι είναι ο μεγιστάνας του νεοϋορκέζικου real estate, Sheldon Solow. Ο συγκεκριμένος συλλέκτης είχε αγοράσει το έργο το 1970 και όπως ανέφερε ένας παλαιότερος κατάλογος έκθεσης του Giacometti, το είχε στην κατοχή του για 45 χρόνια. Το 1974, το κομμάτι συμπεριελήφθη στην έκθεση “Alberto Giacometti: A Retrospective Exhibition” που είχε γίνει στο The Solomon R. Guggenheim Museum.
Ο Giacometti, έφτιαξε έξι καλούπια για το γλυπτό, με τέσσερις εκδοχές του να βρίσκονται σε μουσεία, όπως το Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης και το Tate του Λονδίνου.