Έργα των Rembrandt και Renoir ανάμεσα στα 30.000 κομμάτια
«Στην Tefaf παρουσιάζονται έργα μουσειακής ποιότητας από τέσσερις αιώνες, την ώρα που οι παραδοσιακοί συλλέκτες είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν κομμάτια – τρόπαια»
Έργα του Rembrandt και του Renoir βρίσκονται ανάμεσα στα 30.000 κομμάτια, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, που εκτίθενται έως και τα τέλη του μήνα στη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης και αντίκας του κόσμου.
Στην 24η European Fine Art Fair, Tefaf, του Μάαστριχτ, έμποροι τέχνης και οίκοι δημοπρασιών ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τελικό στόχο να προσελκύσουν εύπορους αγοραστές και συλλέκτες.
Ένα πορτρέτο του Rembrandt, που έχει εκτιμηθεί στα 47 εκατ. δολάρια και ένας Renoir αξίας 15 εκατ. δολαρίων βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα των 260 γκαλερί. Στην Tefaf παρουσιάζονται έργα μουσειακής ποιότητας από τέσσερις αιώνες, την ώρα που οι παραδοσιακοί συλλέκτες επιστρέφουν στην αγορά αποφασισμένοι να αποκτήσουν κομμάτια – τρόπαια.
«Τώρα βλέπουμε παίκτες στην αγορά της τέχνης με απεριόριστους πόρους. Οι οίκοι δημοπρασιών έχουν σημαντικές επιτυχίες. Όμως, η αγορά των εμπόρων έργων τέχνης συρρικνώνεται και το Μάαστριχτ είναι μια ευκαιρία να συναντήσουμε ανθρώπους που δεν θα έρχονταν να μας βρουν», εξηγεί με συνέντευξή του στο Bloomberg ο Jacques Billen, διευθυντής της γκαλερί Harmakhis στις Βρυξέλλες.
Η Otto Naumann, μία νεοϋορκέζικη γκαλερί που ειδικεύεται στους Μεγάλους Δασκάλους, θα εκθέσει το πορτρέτο του Rembrandt “Portrait of a Man with Arms Akimbo”, χρονολογίας 1658. Ο πίνακας είχε αγοραστεί από το μεγιστάνα των καζίνο του Λας Βέγκας Steve Wynn το 2009, αντί 20,2 εκατ. στερλινών σε δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο.
Ο πίνακας “Femme Cueillant des Fleurs” του Renoir, χρονολογίας 1874, δείχνει την πρώτη σύζυγο του Claude Monet, Camille Doncieux σε ένα ηλιόλουστο λιβάδι. Θα προσφερθεί από τη λονδρέζικη γκαλερί Dickinson, ενώ πωλείται από το Sterling and Francine Clark Institute της Μασαχουσέτης.
Οι έμποροι τέχνης που ειδικεύονται στους Μεγάλους Δασκάλους αποτελούν παραδοσιακά τη «ραχοκοκαλιά» της Tefaf. Πέρυσι, την έκθεση επισκέφτηκαν 72.500 άτομα, ενώ 171 ιδιωτικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης στο αεροδρόμιο του Μάαστριχτ.
Φέτος, αυξημένη προσοχή θα δοθεί στην κινεζική τέχνη, καθώς πρόσφατες δημοπρασίες έχουν φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η προσφορά ύψους 51,6 εκατ. στερλινών που έδωσε ένας συλλέκτης από το Πεκίνο για ένα βάζο που βγήκε στο σφυρί τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο. Παρότι οι Κινέζοι έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ευρωπαϊκές δημοπρασίες κινεζικής τέχνης, οι εύποροι συλλέκτες της περιοχής δεν έχουν κάνει –έως τώρα- αισθητή την παρουσία τους σε εκθέσεις όπως η Tefaf. Βέβαια, οι διοργανωτές της μπορούν να ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει.