Οι fund managers ανησυχούν για την πτώση των αγορών του κίτρινου γίγαντα μετά από το «ράλι»
Μπορεί η ελληνική κρίση χρέους που τώρα κλιμακώνεται και εκείνη του Πουέρτο Ρίκο που μόλις αυτή την εποχή εμφανίζεται να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού Tύπου, αλλά για τους μεγάλους Αμερικανούς επενδυτές, η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Κίνα.
Οι Jeffrey Gundlach, Bill Gross, Dan Ivascyn, Mohamed El-Erian και David Rosenberg είναι μερικοί μόνο από τους γνωστούς διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα, καθώς οι αγορές εκεί υφίστανται σοβαρές πιέσεις, κόντρα στις κινήσεις που κάνουν οι τοπικές αρχές για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Οι κινεζικές αγορές είχαν ενισχυθεί έως και κατά 110% από το Νοέμβριο έως τα υψηλά του Ιουνίου. Όμως, από τις 12 Ιουνίου εμφανίζουν πτώση άνω του 20%, εν μέσω μεταβλητότητας για γερά νεύρα, καθώς τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων μπαίνουν και βγαίνουν τάχιστα από την αγορά.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έπεσε κάτω από τις 4.000 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μέσα στις τελευταίες ημέρες. «Συζητάμε λεπτομερώς για την Κίνα σε κάθε συνάντηση στρατηγικής και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν από τους αρκετούς κινδύνους που θα πρέπει να παρακολουθούμε», λέει ο Dan Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων στον κόσμο, με 1,59 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια.
Από την πλευρά του, ο Gundlach, που διαχειρίζεται 73 δισ. δολάρια για λογαριασμό της DoubleLine Capital, αναφέρει ότι στρέφεται στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα γιατί ο Shanghai Stock Exchange Composite Index «δίνει ενδείξεις των επερχόμενων προβλημάτων με την κατάρρευσή του έπειτα από το ράλι που προηγήθηκε, θυμίζοντας το Nasdaq την εποχή του 1999/2000». Πραγματικά, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα διανύουν μια καλή εποχή, με τις αποδόσεις τους να πέφτουν στα χαμηλά εβδομάδας τη Δευτέρα, έπειτα από τις νέες εξελίξεις σε Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο.
Ο Bill Gross, ο επενδυτής – θρύλος που εδώ και χρόνια αποκαλείται και «Βασιλιάς των ομολόγων», χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια για τους κινδύνους στην Κίνα. Στην καθιερωμένη και πολυσυζητημένη έκθεση με τις προβλέψεις του, ο Gross ανέφερε ότι τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα είναι ένα από τα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα και στο σκιώδες αμερικανικές τραπεζικό σύστημα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα αμοιβαία κεφάλαια, τα hedge funds, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που ενώ λειτουργούν σαν μοντέρνες τράπεζες, δεν είναι αναγκασμένα να τηρούν αποθεματικά ή έστω κάποια ρευστότητα για περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν το γνωστό σορτάκια Jim Chanos της Kynikos Associates, που εδώ και χρόνια προειδοποιεί για το σκάσιμο της φούσκας.