Η Ρωσία είναι ο μεγάλος χαμένος από την ενεργειακή επιστροφή του Ιράν
Στην προσπάθεια του Ιράν να επιτύχει μία συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Μόσχα έχει υπάρξει ίσως ο σπουδαιότερος σύμμαχός του. Όμως, εάν τελικά μία τέτοια συμφωνία κλείσει, το καθεστώς του προέδρου Putin θα έχει ένα σοβαρό λόγο να μετανιώσει για τη στήριξή του αυτή: Η Ρωσία, η οποία ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ για τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, έχει να χάσει τα περισσότερα εάν το Ιράν επιστρέψει στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
«Το Ιράν θα ανταγωνίζεται στήθος με στήθος τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές», εκτιμά ο Ed Morse, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της Citigroup.
Από το 2012, η σχετική απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει στο Ιράν να πουλά πετρέλαιο στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, καθίσταται πολύ δύσκολο να αγοράσει κανείς ιρανικό πετρέλαιο με δολάρια, με αποτέλεσμα η παραγωγή της χώρας να μειωθεί από τα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011, στα 2,6 εκατ. βαρέλια πέρυσι. Η Ρωσία είναι ο βασικός κερδισμένος αυτής της κατάστασης. Οι εξαγωγές της προς τις βασικές αγορές του Ιράν στην Ασία και την Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί, καθώς αυξήθηκαν κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα από το 2011 έως το 2014.
Παρότι Ιράν και Ρωσία είναι ανταγωνιστές στην αγορά του πετρελαίου, οι δύο χώρες είναι στενοί πολιτικοί σύμμαχοι. Η Ρωσία έχει προμηθεύσει το Ιράν με όπλα και πυρηνική τεχνογνωσία, ενώ έχει πιέσει άλλες διεθνείς δυνάμεις να υπάρξει μία συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος, προκειμένου να δοθεί τέλος στις κυρώσεις. Ακόμα και εάν οι σχετικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη καταλήξουν σε συμφωνία, η επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα απαιτήσει τουλάχιστον έξι με εννιά μήνες.