Ρίχνεται με “μπαζούκα” 483 δισ. δολαρίων στη μάχη της στήριξης των μετοχών μετά τη φούσκα Με «δύναμη πυρός» 483 δισ. δολαρίων ρίχνεται η Κίνα στη μάχη για να σταματήσει την πρόσφατη χρηματιστηριακή αναταραχή, η οποία απειλεί να επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης και να πλήξει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping.
Η China Securities Finance Corp. έχει πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια έως 3 τρισ. γουαν από πηγές που περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες. Και αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να την αγορά μετοχών και την παροχή ρευστότητας στις χρηματιστηριακές εταιρίες.
Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα θα ρίξει τελικά η CSF στην ύψους 6,6 τρισ. δολαρίων αγορά των κινεζικών μετοχών, εντούτοις, τα διαθέσιμα ποσά φαίνεται ότι είναι 25 φορές μεγαλύτερα από το επίσημο fund για τη στήριξη του χρηματιστηρίου, που δημιούργησε η Κίνα αυτό το μήνα. Αυτό είναι αρκετό για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των 90 εκατ. ιδιωτών επενδυτών της Κίνας, εκτιμά η Bocom International Holdings.
«Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν όλα τα χρήματα, εφόσον μπορέσουν να κάνουν την υπόλοιπη αγορά να πιστέψει ότι έχουν αρκετά πυρομαχικά», λέει ο Hao Hong, της Bocom International. «Είναι ένα παιχνίδι προσποίησης και για την ώρα, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα».
Η CSF ιδρύθηκε το 2011 για να δίνει χρηματοδότηση στις κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες που παίζουν με margin. Όμως, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά κυβερνητικά οχήματα κατά του sell off που έπληξε τις μετοχές της χώρας. Ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 32% από τα μέσα του Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου. Με ρευστότητα 3 τρισ. γουαν, η CSF είναι μεγαλύτερη από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Αυτό που δείχνουν οι αρχές στην αγορά είναι πως εάν επικρατήσει πανικός, έχουν τους πόρους στη διάθεσή τους για να τον αντιμετωπίσουν», εξηγεί ο James Laurenceson, του Australia-China Relations Institute στο University of Technology του Σίδνεϊ. «Οι νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνηθίζουν να στέλνουν το ίδιο μήνυμα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος».
Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει πρωτόγνωρες προσπάθειες για να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και να αποτρέψουν τη μόλυνση του χρηματοοικονομικού συστήματος από τα κόκκινα μετοχοδάνεια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν απαγορεύσει στους μεγαλομετόχους να πουλάνε μετοχές, έχουν δώσει εντολή σε κρατικούς οργανισμούς να βγουν αγοραστές στα χρηματιστήρια και έχουν επιτρέψει τουλάχιστον στις μισές από τις μετοχές να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους.
Βέβαια, τέτοια πακέτα «διάσωσης» του χρηματιστηρίου έχουν σημειωθεί και αλλού. Το Χονγκ Κονγκ αγόρασε μετοχές αξίας 15 δισ. δολαρίων κατά την ασιατική οικονομική κρίση το 1998 και οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το short selling προσωρινά, κατά την κρίση του 2008.