Μπορεί οι επενδυτές να διαμαρτύρονται για τις υπερβολικές αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων, όμως, οι CEOs των μεγαλύτερων βρετανικών εισηγμένων επιχειρήσεων έβγαλαν πέρυσι 183 φορές περισσότερα από το μέσο εργαζόμενο στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του High Pay Centre, ένα think tank που δημιουργήθηκε για να εξετάσει τις αυξανόμενες ανισότητες στον κόσμο του βρετανικού επιχειρείν, ο μέσος CEO στις εταιρίες του FTSE 100 έβγαλε 4,96 εκατ. στερλίνες (7,8 εκατ. δολάρια) το 2014. Η μέση αμοιβή το 2010 ήταν 4,13 εκατ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 160 φορές όσα κερδίζει ο μέσος εργαζόμενος σε ένα χρόνο.
Το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των ανώτερων στελεχών και εκείνων που δουλεύουν για αυτούς είναι ένα θέμα που προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή των πολιτικών τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ. Μελέτη του σωματείου AFL-CIO των ΗΠΑ βρήκε ότι οι CEOs σε 350 από τις εταιρίες του S&P 500 έβγαλαν 331 φορές περισσότερα από τους υπαλλήλους τους το 2013. Η ίδια αναλογία ήταν 46 προς 1 το 1983.
Πέρυσι, επενδυτές σε εταιρίες όπως η Burberry Group και η WPP αντέδρασαν με ηχηρές ψήφους διαμαρτυρίας στα σχέδια για τις αμοιβές των CEOs. Όμως, φέτος, οι αντιδράσεις αυτές ήταν λιγότερο δυναμικές. Όπως εξηγεί το High Pay Centre, ενώ οι μέτοχοι έχουν τη δύναμη να εκφράσουν διαφωνία με τα επίπεδα των αμοιβών στις γενικές συνελεύσεις, μόνο το 6,4% των εταιρειών του FTSE 100 καταψηφίζει τα σχετικά σχέδια.