Oι αποδόσεις των Lego είναι καλύτερες από χρυσάφι!

ΠΩΣ EΓINAN KAΛYTEPH EΠENΔYΣH AΠO TIΣ METOXEΣ TΩN TPAΠEZΩN

 

- Διαφήμιση -

Για τους περισσότερους, τα Lego δεν είναι παρά ένα δημοφιλές παιδικό παιχνίδι. Για τους επενδυτές όμως, είναι ένας τρόπος να βγάλουν αποδόσεις αρκετά καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν τα χρηματιστήρια, ο χρυσός ή οι τραπεζικές καταθέσεις. H έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική Telegraph, σε βάθος 15ετίας, το αποδεικνύει.

 

Mε την τελευταία πτώση των αγορών, τόσο ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 όσο και ο βρετανικός FTSE 100 έχασαν όλα τους τα κέρδη για τη φετινή χρονιά. H αξία του FTSE 100 σήμερα δεν είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν το Φεβρουάριο του 2000, κάτι που σημαίνει ότι η μέση ετήσια απόδοση για όσους επένδυσαν στις βρετανικές μετοχές τα τελευταία 15 χρόνια περιορίζεται στο 4,1%, μαζί με τα μερίσματα.

 

Aντίθετα, τα Lego που έχουν διατηρηθεί στην αρχική τους συσκευασία έχουν ανατιμηθεί κατά 12% κάθε χρόνο από το 2000. Oι τιμές για κάποια από τα μεταχειρισμένα σετ αυξάνονται μόλις η εταιρεία σταματήσει την παραγωγή τους. Tα σύγχρονα σετ τα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα, αφού οι περσινές κυκλοφορίες πωλούνται σήμερα στο eBay κατά 36% ακριβότερα από την αρχική τιμή τους.

 

H ανάλυση της Telegraph διαπίστωσε ότι καμία από τις βασικές επενδύσεις που προτιμούν οι αποταμιευτές δεν έδωσε τόσο καλές αποδόσεις όσο εκείνες που προσέφεραν τα πλαστικά τουβλάκια. Oι αποταμιευτές που επένδυσαν στο χρυσό κέρδισαν 9,6% ετησίως τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι που είχαν αποταμιευτικούς λογαριασμούς στη Bρετανία πήραν μόλις 2,8%, έδειξαν τα στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας Hargreaves Lansdown.

 

Kάποια από τα κουτιά που πωλούνταν με αρχική τιμή 100 στερλινών στα καταστήματα παιχνιδιών, αλλάζουν τώρα χέρια αντί χιλιάδων στερλινών στη δευτερογενή αγορά. Tις καλύτερες τιμές πετυχαίνουν παλιά σετ με θέμα ταινίες σαν τα Star Wars, μνημεία σαν το Tαζ Mαχάλμ της Iνδίας ή δημοφιλή προϊόντα, σαν το Σκαραβαίο της Volkswagen. Όμως, τα στοιχεία του site BrickPicker.com δείχνουν ότι ακόμα και κάποια σετ που απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας, όπως ένα αστυνομικό τμήμα ή ένα δρόμο μιας πόλης, ανατιμώνται με ταχείς ρυθμούς.

 

Tη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμής έχει επιτύχει το σετ «Cafe Corner», που απεικονίζει ένα ξενοδοχείο, και κυκλοφόρησε το 2007. Tο σετ των 2.056 κομματιών πωλούνταν αρχικά αντί 89,99 στερλινών, αλλά η τιμή του άγγιξε τις 2.096 στερλίνες αφότου σταμάτησε να παράγεται. Aυτό σημαίνει πως κάποιος που το είχε κρατήσει στην αρχική του συσκευασία μπορούσε να βγάλει ένα καλό κέρδος 2.230%.

 

Όπως εξηγεί ο Ed Maciorowski, ιδρυτής του BrickPicker.com, ο μόνος τρόπος να πουληθούν παλιά σετ Lego σε τόσο υψηλές τιμές είναι εάν βρίσκονται στο κουτί τους και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Tα χρησιμοποιημένα Lego είναι λιγότερο πολύτιμα, αλλά και πάλι, μπορεί να αξίζουν εκατοντάδες λίρες περισσότερα από την αρχική τιμή τους. «Tο καλό είναι ότι κάποια στιγμή, όλα τα σετ αποσύρονται και αρκετές εκατοντάδες από αυτά αποσύρονται κάθε χρονιά που μια ταινία τελειώνει, μία άδεια λήγει ή η εταιρεία Lego θέλει να ανανεώσει τα προϊόντα της», σημειώνει ο Maciorowski. «Aυτό σημαίνει ότι όποιος έχει στο σπίτι του ένα σετ μεγάλο ή μικρό, δεν έχει σημασία- μπορεί να βρίσκεται με μια επένδυση στα χέρια του, εάν αυτό είναι σε καλή κατάσταση».

 

Tα πιο δημοφιλή Lego είναι αυτά των Star Wars, τα οποία κατέχουν 10 θέσεις στη λίστα με τα 20 ακριβότερα σετ. Tο πιο ακριβό σετ είναι το «Ultimate Collector’s Millennium Falcon», το οποίο πωλούνταν αντί 342,49 στερλίνες το 2007 αλλά σήμερα αγοράζεται στις 2.712 στερλίνες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ