Μπορούν να αντιμετωπίζουν τα έργα τέχνης τους σαν περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρευστότητα
Καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια βυθίζονταν, ως απόρροια του κινεζικού κραχ, οι έμποροι τέχνης άρχισαν να λαμβάνουν περίεργα τηλεφωνήματα, τα οποία διέκοπταν τις διακοπές τους.
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν πελάτες τους, οι οποίοι έψαχναν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις συλλογές τέχνης τους ως εγγύηση για να δανειστούν χρήματα. Άλλοι, ήθελαν απλά να πουλήσουν έργα. Όλοι όμως, έψαχναν το ίδιο πράγμα: Ρευστότητα. Αντιμέτωποι με τα margin calls, πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι στις συλλογές τους.
Όσοι δανείζουν με εγγύηση έργα τέχνης, βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν πολλή δουλειά στα τέλη του Αυγούστου, μία περίοδο που παραδοσιακά, ο κόσμος της τέχνης βρίσκεται σε διακοπές. Τελευταία, τα διεθνή χρηματιστήρια και η αγορά της τέχνης εμφανίζουν μεγάλο βαθμό αλληλεξάρτησης, καθώς οι τιμές των έργων έχουν εκτιναχθεί και περισσότεροι εύποροι αγοραστές βλέπουν τις συλλογές τους σαν μια επένδυση την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να πάρουν δάνεια.
Με πολλές γκαλερί να είναι κλειστές για τις διακοπές του Αυγούστου, η άμεση επίπτωση στις πωλήσεις και τις τιμές στην αγορά της τέχνης από την αναστάτωση των χρηματιστηρίων είναι δύσκολο να διαπιστωθεί.
Το επόμενο μεγάλο τεστ για την αγορά θα είναι οι δημοπρασίες του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
«Το βασικό ερώτημα είναι: Είναι αυτή η διόρθωση που όλοι περίμεναν;», λέει ο Ian Peck, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Art Capital Group, μιας εταιρίας με έδρα τη Νέα Υόρκη που δίνει δάνεια με collateral έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά είδη.
Οι πωλήσεις στις δημοπρασίες διεθνώς μειώθηκαν κατά 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 8,1 δισ. δολάρια, λόγω των αδύναμων πωλήσεων στην Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Artnet. Οι συλλέκτες συνειδητοποιούν επιτέλους ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα έργα τέχνης τους σαν ένα περιουσιακό στοιχείο από το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα, καθώς μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Citigroup, η JP Morgan Chase & Co, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs προσφέρουν στους πελάτες τους δάνεια με εγγύηση έργα τέχνης.
Βέβαια, σε εποχές μεγάλης χρηματιστηριακής αναταραχής, οι τράπεζες συνηθίζουν να περιορίζουν αυτά τα δάνεια, με αποτέλεσμα οι συλλέκτες να στρέφονται περισσότερο σε εταιρείες-μπουτίκ που ειδικεύονται σε αυτή τη χρηματοδότηση.