H Ana Patricia Botin, επικεφαλής της βρετανικής μονάδας της Banco Santander, θεωρείται η ισχυρότερη γυναίκα στο City του Λονδίνου.
Στην πατρίδα της, την Ισπανία, ωστόσο, όπως και στην τράπεζα την οποία η οικογένειά της διοικεί εδώ και 115 χρόνια, η 50χρονη τραπεζίτης δεν είναι παρά η κόρη του αφεντικού. Η θητεία της στο City αποτελεί στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο τεστ στη μέχρι σήμερα καριέρα της Botin. Εάν φέρει επιτυχώς σε πέρας τη σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή της τράπεζάς της, θα ανοίξει ο δρόμος για να διαδεχτεί τον πατέρα της, Emilio Botin στο τιμόνι του τραπεζικού ομίλου που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος σε κεφαλαιοποίηση στην Ευρωζώνη.
Η οικογένεια της Botin ελέγχει μόλις το 2% των μετοχών της Santander, όμως συμμετέχει στη διοίκηση της τράπεζας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο Emilio Botin, που βρίσκεται στο τιμόνι της εδώ και 25 χρόνια, είναι ο τρίτος πρόεδρος της Santander από την ίδια οικογένεια. Επί των ημερών του η τράπεζα πραγματοποίησε εξαγορές συνολικού ύψους 70 δισ. δολαρίων, που την κατατάσσουν σήμερα πρώτη σε κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Πρόκειται πλέον για έναν όμιλο με 179.000 εργαζομένους και ενεργητικό ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσο και το μέγεθος ολόκληρης της ισπανικής οικονομίας.
Η Ana Patricia Botin είχε το finance στο DNA της. Αμέσως μετά τις σπουδές της στα οικονομικά στις ΗΠΑ, ξεκίνησε την καριέρα της στον τραπεζικό κλάδο δουλεύοντας για την JP Morgan, πρώτα στη Μαδρίτη και αργότερα στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία μόλις 24 ετών έγινε αντιπρόεδρος.
Έπειτα από οκτώ χρόνια στην JP Morgan δέχτηκε την πρόσκληση του γενικού διευθυντή της διεθνούς μονάδας της Santander. Στα χρόνια που ακολούθησαν κατέλαβε μια σειρά από θέσεις ευθύνης στον όμιλο. Από το 2002 ήταν επικεφαλής της Banesto, της μονάδας λιανικής τραπεζικής της Santander.
Η ίδια αφηγήθηκε παλαιότερα στο εταιρικό περιοδικό της τράπεζας πώς ο πατέρας της της πρότεινε να αναλάβει την Banesto. «Με κοίταξε με τέτοιο τρόπο που κατάλαβα ότι είχα ακριβώς 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσω», είπε. Η απάντησή της ήταν καταφατική και η Botin παρέμεινε στη θέση αυτή έως το Νοέμβριο του 2010, όταν άφησε πίσω της την Banesto και την Ισπανία και μετακόμισε στο Λονδίνο, για να αναλάβει τη διοίκηση της βρετανικής μονάδας του ομίλου.
Η Santander ουσιαστικά εισήλθε στη Βρετανία το 2004, εξαγοράζοντας την Abbey National, ενώ αργότερα απέκτησε την Alliance & Leicester, μονάδες της Bradford & Bingley καθώς και περισσότερα από 300 καταστήματα της Royal Bank of Scotland. Σήμερα διαθέτει 1.400 καταστήματα στη χώρα και είναι η δεύτερη δύναμη στη στεγαστική πίστη.
Η Botin δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, γι’ αυτό και προσέλαβε 1.000 υπαλλήλους. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η σύσφιξη των σχέσεων του προσωπικού με τους πελάτες, με βάση το μοντέλο λειτουργίας του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.
Η Santander καλείται να ανασυνταχθεί την ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές της, η Lloyds και η Royal Bank of Scotland είναι έτοιμες να επιστρέψουν δυναμικότερα στην αγορά, έπειτα από τη διάσωσή τους από το βρετανικό κράτος.
Όσο για τη δημόσια εγγραφή της Santander Αγγλίας, αυτή αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Emilio Botin.