Οι δύο χώρες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για δύο πίνακες που πουλάνε οι Rothschild
Προσπάθειες να αγοράσει δύο σπάνια έργα του Ολλανδού Μεγάλου Δασκάλου Rembrandt van Rijn κάνει το γαλλικό κράτος, προκειμένου να αποτρέψει το σημερινό ιδιοκτήτη τους, την οικογένεια Rothschild, να στείλει τους πίνακες στο Άμστερνταμ.
Η υπουργός Πολιτισμού Fleur Pellerin δήλωσε ότι η Τράπεζα της Γαλλίας θα κάνει μια έκτακτη δωρεά ύψους 80 εκατ. ευρώ για να αγοράσει έναν από τους πίνακες του 17ου αιώνα για το Μουσείου του Λούβρου, μόλις τέσσερις ημέρες αφότου η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι είχε κάνει προσφορά και για τα δύο αριστουργήματα. «Η προσφορά κατατέθηκε στους ιδιοκτήτες», δήλωσε η Pellerin.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι και στη Χάγη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τους πίνακες, παρότι στο παρελθόν είχαν ανακοινώσει το σχέδιό τους να τους αγοράσουν μαζί. Με την ιδιοκτησία των έργων να μοιράζεται ανάμεσα στο Λούβρο και το Rijksmu-seum του Άμ-στερνταμ, και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να τους εκθέτουν εκ περιτροπής. Η Ολλανδία εξακολουθεί να θεωρεί ότι η συναλλαγή «θα εκτελεστεί και ότι οι πίνακες θα αγοραστούν», είπε ο Lodewijk Asscher, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας. «Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζω ότι είναι μια ειδική συναλλαγή, που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον».
Η προσφορά της Γαλλίας κατατέθηκε έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η ολλανδική κυβέρνηση και το Rijksmuseum σκόπευαν να αγοράσουν από ένα πίνακα, αντί 160 εκατ. ευρώ συνολικά. «Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και βρισκόμαστε σε επαφή με τη Γαλλία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Rijksmuseum.
Τα πορτρέτα του 1634, του Maerten Soolmans και της αρραβωνιαστικιάς του Oopjen Coppit, είχαν αγοραστεί από την οικογένεια Rothschild το 19ο αιώνα. Οι πίνακες είναι εξαιρετικοί, ακόμα και για τα δεδομένα του Rembrandt, γιατί ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης σπάνια ζωγράφιζε ολόσωμα πορτρέτα. Και επιπλέον, τα περισσότερα από τα έργα του βρίσκονται ήδη στα χέρια μουσείων, και όχι ιδιωτών συλλεκτών.
Τα έργα προκάλεσαν σούσουρο στη Γαλλία φέτος, όταν η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το δικαίωμα αγοράς τους, επιτρέποντας στο μεγιστάνα των τραπεζών Eric de Rothschild να τα βγάλει στο εξωτερικό. Υπό τη γαλλική νομοθεσία, τέτοια σπουδαία έργα δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα χωρίς την έγκριση του κράτους. Όμως, εάν η χώρα αποφασίσει να αρνηθεί την εξαγωγή τους, τότε έχει περιθώριο 30 μηνών για να τα αγοράσει.