Δεν πήγε (φυσικά) στη δίκη του, στην Ελβετία το… βαθύ λαρύγγι της HSBC
Τι και εάν αυτό τον καιρό δικάζεται στην Ελβετία με την κατηγορία της βιομηχανικής κατασκοπείας; Ο Herve Falciani προτίμησε να μην παρευρεθεί στη δίκη του, στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αλλά αντίθετα, να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον ενός άλλος σώματος «ενόρκων»: Των δημοσιογράφων.
Ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πιο πολύκροτη κλοπή τραπεζικών στοιχείων -από την οποία προέκυψε η αποκαλούμενη λίστα Lagarde στην Ελλάδα- βρέθηκε ένα μίλι από τα ελβετικά σύνορα, για να μιλήσει σε συνέδριο με θέμα «Η ερευνητική δημοσιογραφία στον καιρό των Wikileaks». Το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το συνέδριο -όπου όπως ήταν αναμενόμενο, ο Falciani είχε την υποδοχή ενός σταρ- απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Γενεύη, από όπου σχεδόν πριν από μία δεκαετία, είχε κλέψει τα στοιχεία πελατών της HSBC.
«Η δράση μου εξακολουθεί να αποφέρει καρπούς και να είναι χρήσιμη. Δουλεύω με κυβερνήσεις και ερευνητικές αρχές», είπε στους δημοσιογράφους. Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τότε 36χρονος Γαλλο-ιταλός βγήκε από τα γραφεία της HSBC στη Γενεύη, όπου εργαζόταν, με 5 CD-ROM στα οποία περιλαμβάνονταν άκρως απόρρητα στοιχεία πελατών. Αυτός ο ειδικός των υπολογιστών έβαλε ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει από το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο.
Από τις 22 Δεκεμβρίου του 2008, ο Falciani είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός διεθνούς ανθρωποκυνηγητού που μοιάζει βγαλμένο από κατασκοπική ταινία. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η ελβετική αστυνομία τον έπιασε και τον ανέκρινε για ώρες. Αλλά έκανε το λάθος να τον αφήσει ελεύθερο, με αυστηρές οδηγίες να επιστρέψει το επόμενο πρωί.
Αντ’ αυτού, εκείνος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, πήρε τη γυναίκα και τις δύο κόρες του και πέρασε τα σύνορα με τη Γαλλία. Από εκεί, τηλεφώνησε στην ελβετική αστυνομία, για να τους πει ότι σκόπευε να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του και να επιστρέψει με το νέο έτος.
Ασφαλώς, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο Falciani παρέδωσε στους Γάλλους τα στοιχεία χιλιάδων φοροφυγάδων πελατών της HSBC και έκτοτε ζει εκεί, υπό την προστασία της γαλλικής κυβέρνησης. Το Παρίσι μοιράστηκε τη λίστα Falciani με άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
Μέχρι και σήμερα, πολλά έχουν γραφτεί για τα κίνητρά του, με τον ίδιο να επιμένει ότι είναι εντελώς αλτρουιστικά. «Τράπεζες όπως η HSBC έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα για να πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας, διευκολύνοντας τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για κάποιους, όμως, το πραγματικό κίνητρο του Falciani δεν είναι άλλο από το χρήμα. Ο ίδιος το αρνείται, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι του έδωσε περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για να πάρει στα χέρια της τα ονόματα 10.000 Γερμανών φοροφυγάδων. Σήμερα, λέει ότι εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη γαλλική κυβέρνηση και άλλες ομάδες στην Ισπανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ιταλία. Την ίδια στιγμή, προωθεί το γαλλικό βιβλίο του «σεισμός στον πλανήτη του finance». Και μπορεί να αγνοεί με τέτοιο τρόπο τη δίκη του στην Ελβετία γιατί η Γαλλία δεν εκδίδει τους πολίτες της στο εξωτερικό.
Ωστόσο, εάν βρεθεί ένοχος για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και για βιομηχανική κατασκοπεία, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.