Το ύψος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί για αυτές τις δημοπρασίες ξεπερνά και τα υψηλά που είχε δει η αγορά πριν από την ύφεση
Αυτό το μήνα, έργα τέχνης συνολικής αξίας τουλάχιστον 2,1 δισ. δολαρίων θα βγουν στο σφυρί στη Νέα Υόρκη. Όμως, πριν καν ξεκινήσουν οι δημοπρασίες, σχεδόν τα μισά από αυτά, έχουν βρει αγοραστή. Οι οίκοι Sotheby’s, Christie’s και Phillips έχουν εγγυηθεί τις κατώτατες τιμές πώλησης για έργα αξίας 1 δισ. δολαρίων, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά στις αίθουσες των δημοπρασιών.
Οι οίκοι χρηματοδοτούν τις εγγυήσεις από την τσέπη τους ή επιστρατεύουν ισχυρούς υποστηρικτές για να το κάνουν, αντιμετωπίζοντας τελικά τον κίνδυνο να καταλήξουν να έχουν στην κατοχή τους αρκετά από αυτά τα έργα, εάν δεν βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.
Το ύψος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί για αυτές τις δημοπρασίες ξεπερνά και τα υψηλά που είχε δει η αγορά πριν από την ύφεση, καθώς οι οίκοι δίνουν μάχη να εξασφαλίσουν έργα-τρόπαια και μερίδια αγοράς. Η μεγαλύτερη κινητικότητα διαπιστώνεται στο κομμάτι της μοντέρνας και μεταπολεμικής τέχνης, όπου για παράδειγμα ο οίκος Sotheby’s χρηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εγγύηση που έχει δοθεί για μία συλλογή στην ιστορία των δημοπρασιών: 500 εκατ. δολάρια για τη συλλογή του πρώην προέδρου του, A. Alfred Taubman.
Η τακτική των εγγυήσεων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την προηγούμενη φούσκα της τέχνης, με τον οίκο Sotheby’s να δίνει εγγυήσεις ύψους 902 εκατ. δολαρίων το 2007 και τους Christie’s να εγγυώνται έργα τέχνης 800 εκατ. δολαρίων το 2008. Όμως, τότε, η στρατηγική αυτή γύρισε μπούμερανγκ όταν οι τιμές κατέρρευσαν, εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ο Sotheby’s είχε ζημιές 60,2 εκατ. δολαρίων λόγω των εγγυήσεων μόνο το 2008.
Καθώς η αγορά της τέχνης έχει ανακάμψει πλήρως και ο ανταγωνισμός έχει φουντώσει, οι εγγυήσεις γίνονται και πάλι εργαλείο στην προσπάθεια των οίκων να εξασφαλίσουν τα κορυφαία κομμάτια. Στις δημοπρασίες του Νοεμβρίου, υπάρχουν 267 εγγυημένα κομμάτια. Το Μάιο, ο οίκος Christie’s εγγυήθηκε έναν πίνακα του Jean Dubuffet, που πουλήθηκε αντί 24,8 εκατ. δολαρίων, ποσό υπερτριπλάσιο του προηγούμενου ρεκόρ του καλλιτέχνη, που είχε σημειωθεί μόλις έξι μήνες νωρίτερα.
Ένα άλλο εγγυημένο έργο ήταν το “Les Femme d’Alger (Version O)” του Pablo Picasso, που πουλήθηκε αντί 179,4 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για το ακριβότερο κομμάτι που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία.