Σε κίνδυνο οι υπερχρεωμένες περιφερειακές χώρες, αλλά και τράπεζες, σύμφωνα με τους αναλυτές
ΜΟΤΤΟ: «Οι χώρες PIG (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα), για να πούμε την αλήθεια, χρεοκοπούν μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει ο Weinberg σε σχετική του μελέτη»
Πολύ κακή χαρακτηρίζει ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics την αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στις 7 Απριλίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. «Η αύξηση των επιτοκίων θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού για τα PIIGS της Ευρωζώνης (σ.σ. εννοεί την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία). Οι χώρες PIG (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα), για να πούμε την αλήθεια, χρεοκοπούν μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει ο Weinberg σε σχετική του μελέτη.
«Η Πορτογαλία κινδυνεύει να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στην πληρωμή κουπονιού στις 15 Απριλίου. Το κόστος της διάσωσης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα εκτινάσσεται. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας με τους στόχους του προγράμματος του ΔΝΤ», επισημαίνει.
«Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους ων εσόδων – και πάλι – το ΔΝΤ και το EFSF θα μπορούσαν να διακόψουν τη χρηματοδότησή της μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτή δεν φαίνεται να είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αύξηση επιτοκίων, έτσι;», αναρωτιέται ο Weinberg.
Μάλιστα, σύμφωνα με την άποψή του, η αύξηση των επιτοκίων δεν θα έχει κάποια επίπτωση στον πληθωρισμό, αλλά αντίθετα, απειλεί να ρίξει την Ευρωζώνη σε μία τραπεζική κρίση. «Η κινητικότητα στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι 174 τράπεζες δεν μπορούσαν να δανειστούν αρκετή ρευστότητα από τις αγορές, για να επιτύχουν το μίνιμουμ των απαιτήσεων, για τα αποθεματικά τους», επισημαίνει ο Weinberg.
Ακόμα και μία αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες θα είναι πολύ επώδυνη για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τονίζει. «Ένας διευρυμένος κύκλος τραπεζικών χρεοκοπιών είναι ο μηχανισμός, που στο εφιαλτικό μας σενάριο θα προκαλέσει τη μετατροπή της κρίσης χρέους σε μία καταστροφή. Το να χτυπά κανείς ένα νεκρό άλογο – θεωρούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι ένα άλογο που πεθαίνει – δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα», γράφει ο Weinberg.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης καλούνται να εκδώσουν νέα ομόλογα ύψους 147 δισ. ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι καταχρεωμένες χώρες της περιφέρειας θα συναντήσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι νέες εκδόσεις θα είναι περισσότερες και τα επιτόκια υψηλότερα.
«Χώρες όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο ή η Ισπανία θα πονέσουν περισσότερο. Η Ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων θα γίνει εντονότερη, όταν οι αδύναμες χώρες θα πασχίζουν να αντλήσουν χρηματοδότηση, ενώ οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, δεν θα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο δανεισμό», εξηγεί στο Bloomberg ο David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.