Οι τιμές υποχωρούν, οι επενδύσεις μειώνονται
Δύσκολο αναμένεται το 2016 για τους παραγωγούς πετρελαίου δεδομένου ότι ο σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία τομέας θα συνεχίσει και φέτος να εμφανίζει σημαντικά σημάδια καθίζησης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της BP Μπομπ Ντάντλεΐ.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό ραδιόφωνο BBC ανέφερε ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μια μικρή ανάκαμψη μπορεί να προσδοκάται μόνο περί τα τέλη του 2016. Όπως γράφει η Deutsche Welle, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού υπογράμμισε ότι οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Το 2015 οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 34%, με το βαρέλι να κοστίζει ήδη μόλις 37 δολάρια.
Το γεγονός αυτό έχει ραγδαίες επιπτώσεις και στον τομέα των επενδύσεων στην πετρελαιοβιομηχανία, με τους κολοσσούς του χώρου, όπως την BP, την Τοtal και την Statoil να τρέχουν για να καλύψουν τις απώλειες. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν ήδη περιστολή δαπανών, πωλήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μείωση θέσεων εργασίας και πάγωμα μελλοντικών πρότζεκτ.
Ενδεικτικό του θλιβερού τοπίου που διαγράφεται είναι ότι κατά το περασμένο έτος οι επενδύσεις στην πετρελαιοβιομηχανία μειώθηκαν κατά 22%, ενώ σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Rystad Εnergy του Όσλο αντίστοιχο αναμένεται το επενδυτικό κλίμα και το 2016. «Σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά από την πετρελαϊκή κρίση του 1986 που παρατηρείται μείωση των επενδύσεων κατά δεύτερη συνεχή χρονιά», αναφέρει σχετικά ο Μπγέρναρ Τονχάουγκεν από την Rystad Energy. Xαρακτηριστικά οι αμερικάνικες εταιρείες Chevron και ConocoPhillips προτίθενται να περικόψουν τις επενδύσεις τους κατά ένα τέταρτο. Και η Royal Dutsch Shell σχεδιάζει να αναστείλει επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ.
Kι ενώ το γενικό κλίμα στον τομέα του πετρελαίου είναι γενικά αρνητικό, εξαίρεση αποτελεί η Ρωσία, η οποία το 2015 παρήγαγε ποσότητες πετρελαίου- ρεκόρ στη μετασοβιετική ιστορία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Ενέργειας η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε στους 534 εκατομ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,4% σε σχέση με το 2014. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι η ρωσική πετρελαιοβιομηχανία κινήθηκε με εντυπωσιακά θετικά πρόσημα σε σχέση με τις γενικότερες τάσεις, κι αυτό παρά την υποτίμηση του ρουβλίου αλλά και τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω της ρωσικής εμπλοκής στην ουκρανική κρίση. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν συνεχιστεί η παγκόσμια πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου, το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% το 2016. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του στο τέλος της χρονιάς ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για παν οικονομικό ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.