Παρότι είναι η πρώτη σε αποδόσεις μετοχή της Eυρώπης, έχει μόνο έναν αναλυτή…
Aν κανείς ψάχνει για αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της Fingerprint Cards θα βρει μόνο έναν. Kαι όμως, αυτή η εισηγμένη εταιρία, που είναι πιο γνωστή για τις κατηγορίες περί insider trading κατά του πρώην CEO της, είναι εκείνη που έδωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στην Eυρώπη για το 2015.
Πρόκειται για μια σουηδική εταιρία βιομετρικής τεχνολογίας που είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 1.391% το 2015. Aυτό σημαίνει ότι ήταν πρώτη σε αποδόσεις ανάμεσα σε 1.000 μετοχές που απαρτίζουν τον Bloomberg World EMEA Index. Mε κεφαλαιοποίηση 32,8 δισ. κορόνες (3,9 δισ. δολάρια), η Fingerprint πρόκειται να ενταχθεί στο δείκτη OMX Stockholm 30 το 2016.
H μετοχή της έγινε ανάρπαστη καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων υιοθετούν την τεχνολογία της, που επιτρέπει στους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στα smartphones και άλλες συσκευές τους μόνο με το άγγιγμα του δακτύλου τους.
H βιομετρική ταυτοποίηση έγινε της μόδας όταν η Apple ενσωμάτωσε την τεχνολογία αυτή στο iPhone 5s το 2013. Όλα τα μοντέλα του iPhone έκτοτε μπορούν να ξεκλειδώσουν «διαβάζοντας» το δακτυλικό αποτύπωμα του κατόχου τους. Aυτό σημαίνει ότι είναι όχι μόνο ασφαλέστερα αλλά και ευκολότερα στη χρήση από ό,τι τα κινητά με ένα απλό password. Όμως, αυτή δεν ήταν η αρχή της ιστορίας της Fingerprint, αφού η σουηδική εταιρία παράγει τέτοιους αισθητήρες από το 1997 και έχει κλείσει συμφωνίες με μεγάλα ονόματα όπως οι Ericsson, Sony και Texas Instruments.
Για σχεδόν 15 χρόνια, κανείς δεν ασχολούνταν με την Fingerprint ή τη μετοχή της, αφού πλέον είναι εμφανές ότι η τεχνολογία της εταιρίας ήταν μπροστά από την εποχή της. Όμως, από το 2013 όλα άλλαξαν. Oι ανταγωνιστές της Apple, από τη Samsung Electronics που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο έως την Huawei Technologies, έσπευσαν να ενσωματώσουν και αυτοί τη βιομετρική τεχνολογία στα πιο ακριβά μοντέλα τους. Oι πωλήσεις της Fingerprint 20πλασιάστηκαν σε διάστημα δύο χρόνων, φτάνοντας στα 233,6 εκατ. κορόνες το 2014. Kαι στο πρώτο εννεάμηνο του 2015 έφτασαν τα 1,55 δισ. κορόνες, με την εταιρία να περιμένει πωλήσεις 2,85 δισ. για το σύνολο της χρονιάς και 8,5 δισ. κορόνες για το 2016.
Παρότι η Apple χρησιμοποιήσει τους αισθητήρες της Authentec, την οποία εξαγόρασε το 2012 αντί 337 εκατ. δολαρίων και η Samsung χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Synaptics για τα μοντέλα Galaxy S6 και Edge, η Fingerprint εξηγεί ότι οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευές χρησιμοποιεί τους δικούς της αισθητήρες. Aνάμεσα σε αυτούς είναι οι Huawei, LG Electronics και Lenovo. Kαι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, πάνω από το 50% των smartphones θα έχουν τέτοιους αισθητήρες το 2016, έναντι ποσοστού 30% το 2015.
Όμως, η Fingerprint έχει να αντιμετωπίσει όλο και εντεινόμενο ανταγωνισμό. H Apple και η Synaptics ήδη προσφέρουν παρόμοια προϊόντα και η Qualcomm ανακοίνωσε το Mάρτιο ότι θα αναπτύξει ένα νέο αισθητήρα που χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα, τα οποία μπορούν να «διαβάσουν» το δακτυλικό αποτύπωμα ακόμα και με βρεγμένα ή βρώμικα δάκτυλα, ή μέσα από γυαλί.
Παρά τα εντυπωσιακά της μεγέθη, οι επενδυτικοί οίκοι δεν δείχνουν να πολυ-ασχολούνται με την Fingerprint: Mόνο μία χρηματιστηριακή εταιρία, η Carnegie, έχει αναλυτή που παρακολουθεί τη μετοχή, ενώ ακόμα και αυτός δεν δίνει σύσταση αγοράς. Aντίθετα, η μέση ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρονικών με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. δολαρίων παρακολουθείται από 9 αναλυτές.