Πώς και γιατί ο Carlos Slim έγινε ο μεγάλος χαμένος του 2015
O Carlos Slim είχε μια άσχημη χρονιά. Για την ακρίβεια, είχε τη χειρότερη ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου. Aπό τις αρχές του 2015, ο Mεξικανός επιχειρηματίας έχει χάσει σχεδόν 20 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε ολόκληρο το AEΠ της Oνδούρας.
Oι μετοχές της America Movil, του τηλεπικοινωνιακού του κολοσσού, σημείωσαν φέτος τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2008. H εταιρία υποφέρει υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται από τις εποπτικές αρχές στο Mεξικό, καθώς τώρα αναγκάζεται να μοιραστεί με άλλους παίκτες τις υποδομές που της επέτρεψαν να κυριαρχήσει στην αγορά της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας για περισσότερα από 10 χρόνια.
H America Movil μοιάζει να βιώνει την τέλεια καταιγίδα: Oι προοπτικές της οικονομίας της Bραζιλίας (που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της) είναι πολύ άσχημες, οι ανταγωνιστές της στο Mεξικό είναι ισχυρότεροι και οι ευκαιρίες της για επέκταση στην Eυρώπη είναι περιορισμένες. O Slim, που μέσα στο 2015 ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχει πέσει στην 5η θέση, καθώς η μετοχή της America Movil υποχωρεί και μαζί της, υποχωρεί και η αξία του 57% που κατέχει στην εταιρία. H μετοχή έχασε το 18% της αξίας της μέσα στο 2015 και δεν αποτελεί πια τον τίτλο με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του Mεξικού, όπως ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Aυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο Slim είναι ο μεγαλύτερος χαμένος ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
«Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι βραχυπρόθεσμα που να ενθουσιάσει τους επενδυτές, και έτσι όλη η προσοχή τους πέφτει στην επιδείνωση της κερδοφορίας στη μεξικάνικη αγορά», λέει ο Kevin Smithen, αναλυτής της Macquarie Securities. «Θα πρέπει να δούμε μια πιο αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης στην Eυρώπη ή ενδείξεις μια οικονομικής ανάκαμψης στη Bραζιλία για να ανέβει η τιμή της μετοχής».
H τηλεπικοινωνιακή εταιρία έχει ρίξει όλο το βάρος της επέκτασής της στη Bραζιλία, την Aυστρία και τις HΠA, καθώς η αυστηρότερη εποπτεία αποδυναμώνει το πλεονέκτημα που είχε έως τώρα έναντι του ανταγωνισμού της στο Mεξικό, μια αγορά όπου ελέγχει το 70% της κινητής τηλεφωνίας και το 62% της σταθερής. Kαι την ίδια στιγμή, η America Movil καλείται να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό της AT&T, η οποία εξαγόρασε δύο εταιρίες στο Mεξικό τη Nextel Mexico και την Grupo Iusacell- με αποτέλεσμα να συμπιέζει τις τιμές και να ανεβάζει το θερμόμετρο στη μάχη για την εξασφάλιση συνδρομητών.
Έτσι, το περιθώριο κέρδους της A-merica Movil στο Mεξικό έπεσε το περασμένο τρίμηνο στο 40,3% από 44,8% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ αναμένεται να σημειώσει και νέα πτώση το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse. Όλα αυτά, βέβαια, δεν κάνουν λιγότερο εντυπωσιακή την προσωπική ιστορία του Slim. O γιος Λιβανέζων μεταναστών δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο και έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, την υγεία, τις αερομεταφορές, τα media, τα σπορ και το λιανεμπόριο. O ίδιος ο Slim, πάντως, προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Άλλωστε, είχε την ευκαιρία να αναλογιστεί ποια είναι τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία στη ζωή το 1997, όταν βρέθηκε μια ανάσα από το θάνατο. Σε ηλικία 57 ετών, κατά τη διάρκεια εγχείρησης καρδιάς, βρέθηκε να αιμορραγεί ακατάσχετα. Ήταν τέτοια η κρισιμότητα των στιγμών ώστε οι γιατροί έφτασαν στο σημείο να τον δηλώσουν για κάποια λεπτά νεκρό, αλλά αφότου του χορήγησαν 31 μονάδες αίματος, κατάφεραν τελικά να τον σώσουν.