Λόγω των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή
Σε αχαρτογράφητα νερά φέρνει την παγκόσμια αγορά του πετρελαίου η ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Παρότι οι αναλυτές εμφανίζονταν έως τώρα βέβαιοι ότι το φθηνό πετρέλαιο θα συνεχιζόταν για καιρό, η αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού δεν επιτρέπει πια τέτοια σιγουριά.
Οι εκτελέσεις της Σαουδικής Αραβίας απειλούν να προκαλέσουν την εξέγερση της σιιτικής μειονότητας, που αποτελεί το 15% του πληθυσμού της χώρας και εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Επαρχία, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.
Ήδη υπήρξαν βίαιες διαμαρτυρίες στην πόλη Qatif, που αποτελεί το κεντρικό σημείο της σαουδαραβικής βιομηχανίας του πετρελαίου, καθώς εκεί πλησιάζουν 12 αγωγοί, προκειμένου να εφοδιάσουν τα πετρελαϊκά terminals του Ras Tanura και του Dharan.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που αγγίζει τα 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περνά μέσα από τη γη των Σιϊτών. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και την εκτίναξη των τιμών στα 200 δολάρια ή και παραπάνω, εάν οι Σιίτες αποφασίσουν να χτυπήσουν τις υποδομές του πετρελαίου, προκαλώντας μια σοβαρή διαταραχή στην παραγωγική αλυσίδα.
Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σήμερα, καθώς αναγκάζεται να μειώσει τις δαπάνες της προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Η αγορά θυμάται ότι Ιράν και Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει και πάλι τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1989 έως το 1992, όμως τότε ήταν μια άλλη εποχή.