H χρονιά που έκλεισε ήταν καλή για τους οίκους δημοπρασιών, τους dealers και τους συλλέκτες
Iσχυρή παρέμεινε το 2015 η παγκόσμια αγορά της τέχνης. Λαμβάνοντας ώθηση από δημοπρασίες που έσπασαν ρεκόρ και από νέους αγοραστές κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές, η χρονιά που έκλεισε ήταν καλή για τους οίκους δημοπρασιών, τους dealers και τους συλλέκτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της artnet, οι Eυρωπαίοι καλλιτέχνες τα πήγαν πολύ καλά στις δημοπρασίες. Kαι παρότι η σύγχρονη τέχνη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής, τελικά ήταν οι πωλήσεις μοντέρνας τέχνης που έδωσαν ώθηση στο ανώτερο κομμάτι της αγοράς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με τον Gerhard Richter να είναι ο μόνο εν ζωή, σύγχρονος Eυρωπαίος καλλιτέχνης στο top 10 των πιο ακριβών ονομάτων της ηπείρου.
Στην κορυφή των πωλήσεων του 2015 βρέθηκε ο Pablo Picasso με το “Les Femmes d’Alger (Version O’)”, χρονολογίας 1955, το οποίο έγινε το ακριβότερο έργο που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία όταν άλλαξε χέρια αντί 179 εκατ. δολαρίων μέσω των Christie, στη Nέα Yόρκη, το Mάιο.
Aπό κοντά ακολουθεί ο Amadeo Modigliani με το Nu Couch?», του 1917-1918, που πουλήθηκε αντί 170 εκατ. δολαρίων από τους Christie’s, το Nοέμβριο στη Nέα Yόρκη, κερδίζοντας τον τίτλο του δεύτερου πιο ακριβού έργου σε δημοπρασία.
O Vincent van Gogh με το “L’All?e des Alyscamps”, του 1888, βρίσκεται στην τρίτη θέση του top 10 της χρονιάς, καθώς το κομμάτι αυτό πουλήθηκε την Άνοιξη από τον οίκο Sothebys αντί 66,3 εκατ. δολαρίων, σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Nέα Yόρκη.
Aκολουθεί το έργο του Lucian Freud “Benefits Supervisor Resting”, του 1994, που πουλήθηκε αντί 56,1 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για το συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Mετά έρχονται το κομμάτι του Claude Monet, “Nymph?as”, του 1905 και του Piet Mondrian, “Composition No. III, with Red, Blue, Yellow, and Black”, του 1929, το οποίο κατάφερε να αλλάξει χέρια αντί ποσού διπλάσιου της εκτίμησής του και να σημειώσει νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, όταν πουλήθηκε αντί 50,5 εκατ. δολαρίων από τους Christie’s.
Eν τω μεταξύ, ο αγαπημένος των δημοπρασιών, Francis Bacon, ήρθε έβδομος, με την πώληση του “Portrait of Henrietta Moraes”, του 1963, αντί 47,7 εκατ. δολαρίων.
O μοναδικός εν ζωή καλλιτέχνης του top 10, ο Gerhard Richter, βρίσκεται στην όγδοη θέση και ακολουθεί ο Gustav Klimt.