Χρηματοδότηση από την Deutsche Bank διαπραγματεύεται η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bank για χρηματοδότηση έναντι χρυσού (gold swaps), προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητα των εξωτερικών διαθεσίμων της, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες αποπληρωμές χρέους φέτος.
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και το φθαρμένο κρατικό οικονομικό μοντέλο της Βενεζουέλας έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας – μέλους του ΟΠΕΚ και έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να μην αποπληρώσει ομόλογά της, καθώς δυσκολεύεται να καταβάλει το ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της φέτος. Το 64% περίπου των εξωτερικών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, ύψους 15,4 δισ. δολαρίων, διατηρούνται σε ράβδους χρυσού, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να διαθέσει γρήγορα σκληρό νόμισμα για την πληρωμή εισαγωγών ή την εξυπηρέτηση του χρέους.
Τον Δεκέμβριο, η Deutsche Bank και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν φέτος ένα gold swap, δήλωσαν οι πηγές. Τα gold swaps επιτρέπουν σε κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται με μετρητά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναντι δανεισμού του χρυσού τους για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτές οι ανταλλαγές δεν έχουν την τάση να επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού, επειδή ο χρυσός θα συνεχίσει να ανήκει στη Βενεζουέλα και δεν γίνεται κάποια συναλλαγή στην αγορά.
Η αξία του νομισματικού χρυσού της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά 3,5 δισ. δολάρια στο 12μηνο που τελείωσε τον Νοέμβριο στο ποσό των 10,9 δισ. δολαρίων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Αυτή φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ανταλλαγών (swaps) και της μείωσης κατά 10% της τιμής του χρυσού. Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο αν η κεντρική τράπεζα πουλούσε επίσης χρυσό.
Η κεντρική τράπεζα έκανε το 2015 ένα swap με τη Citibank του Citigroup, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η Citi αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα αυτό πέρυσι. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έβγαλε ένα απροσδιόριστο ποσό χρυσού εκτός της χώρας, προκειμένου να γίνει η πιστοποίησή του, που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις τέτοιων ανταλλαγών. Ο χρυσός έχασε το “πιστοποιητικό καλής παράδοσης” το 2011, όταν ο Τσάβες το μετέφερε από ξένες τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, δήλωσε μία από τις πηγές.
Η Βενεζουέλα πλήττεται από μεγάλη ύφεση, τριψήφιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις προϊόντων. Το σύστημα συναλλαγματικών ελέγχων της κυβέρνησης μείωσε τις εγκρίσεις χορήγησης δολαρίων για τις εισαγωγές προϊόντων, οδηγώντας σε άδεια ράφια σε καταστήματα και ουρές στα σούπερ μάρκετ.