Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η επόμενη κίνηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν θα εξαρτηθεί από την πορεία του ελβετικού φράγκου.
Με την ισοτιμία του φράγκου Ελβετίας να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους παρά την αναταραχή των αγορών, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έχει αποδείξει πως έχει την ικανότητα να αντισταθεί στο μεγάλο κύμα των επενδυτών που απεγνωσμένα αναζητούν καταφύγιο στις ισχυρές και σταθερές οικονομίες.
Οι αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις, δυσχεραίνοντας το έργο του κ. Τζόρνταν. Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να διαχειριστεί, επίσης, τις ανοδικές πιέσεις που μπορεί να δεχθεί το ελβετικό φράγκο από μια αποδυνάμωση του ευρώ, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει την αύξηση των μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, η ελβετική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να αναγκαστεί να μειώσει το βασικό επιτόκιό της πιο κάτω από το μηδέν ή να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά, εάν υλοποιηθούν, τελικά, τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να υιοθετεί περισσότερα μέτρα.
«Η αντίδραση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του ελβετικού φράγκου», σχολιάζει ο Μαξίμ Μποτερόν, οικονομολόγος της Credit Suisse στη Ζυρίχη. Η πιθανότερη απάντηση από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας σε μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ήταν «μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος». Ωστόσο, «δεν αποκλείουμε μια μείωση των επιτοκίων εάν ανατιμηθεί απότομα το ελβετικό φράγκο».
O κ. Τζόρνταν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας προσπαθούν να διατηρήσουν ισορροπίες απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όλα τα προηγούμενα έτη. Τον Δεκέμβριο απέφυγαν, για παράδειγμα, να παρέμβουν διότι η στάση της ΕΚΤ ήταν πολύ πιο μετριοπαθής σε σχέση με τις προσδοκίες των επενδυτών. Τότε η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι δεν ενίσχυσε το ελβετικό φράγκο πέρα από την «περιοχή» που θεωρεί η ελβετική κεντρική τράπεζα ασφαλή, στο 1,07 έναντι του ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει δραστικότερα μέτρα ο κ. Ντράγκι στις 10 Μαρτίου. Ετσι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα έχει χρόνο για να αντιδράσει στη συνεδρίασή της, η οποία είναι δρομολογημένη μία εβδομάδα ύστερα από εκείνη της ΕΚΤ. Πάντως, ο κ. Τζόρνταν έχει περιθώρια να αντιδράσει, δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ.
Oι απότομες διακυμάνσεις του ελβετικού φράγκου στη μεγάλη αναταραχή των αγορών από τις αρχές του 2016 εγείρει ερωτήματα για τον παραδοσιακό ρόλο του νομίσματος ως καταφύγιου για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας. Στις 4 Φεβρουαρίου έφθασε στο χαμηλό του 1,11997 έναντι του ευρώ και έκτοτε έχει ανατιμηθεί, αλλά απέχει από τα επίπεδα που ίσχυαν προ ενός έτους, όταν η κεντρική τράπεζα έκρινε πως ήταν ανώφελο να αποτρέψει τεχνητά την ενίσχυση της ισοτιμίας και εγκατέλειψε το πλαφόν του 1,20 ως προς το ευρώ.
Αναλυτές της DZ Bank AG στη Φρανκφούρτη θεωρούν πως η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου δεν εξαρτάται μόνον από την αντίδραση της ΕΚΤ αλλά και από τις γενικότερες τάσεις στις αγορές νομισμάτων. «Εάν το ελβετικό φράγκο ανατιμηθεί αρκετά έναντι του ευρώ, τότε η κεντρική τράπεζα της χώρας θα λάβει μέτρα. Εάν δεν υπάρξει άνοδος έναντι του ευρώ, τότε δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της DZ Bank.
«Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, η ελβετική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένη από τη διακύμανση του φράγκου ως προς το ευρώ», σημειώνει ο Αλαν Mακ Κουάντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital στο Δουβλίνο. «Πολλά από τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και έτσι το ευρώ μάλλον δεν θα αποδυναμωθεί δραματικά μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου».