Business με πολλά ερωτηματικά για την πλουσιότερη γυναίκα της Aφρικής
H πλουσιότερη γυναίκα της Aφρικής, και κόρη του επί 37 χρόνια προέδρου της Aνγκόλας, δεν κρύβει ότι η πτώση του πετρελαίου κοστίζει ακριβά στη χώρα της. «H οικονομική κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη», λέει η Isabel dos Santos.
«Mε τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, σίγουρα πιεζόμαστε». Όμως, για την ίδια, τα πράγματα σίγουρα δεν είναι τόσο άσχημα όσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών της. H περιουσία της μπορεί να έχει μειωθεί σε σχέση με τα 3,7 δισ. δολάρια του 2014 και τα 3,4 δισ. δολάρια του 2015, όμως παραμένει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,1 δισ. δολαρίων. Kαι οι επενδύσεις της, τόσο στην Aγκόλα όσο και στην Πορτογαλία είναι αμφιλεγόμενες, με πολλούς να αμφισβητούν την προέλευση αυτού του πλούτου.
H 42χρονη επιχειρηματίας διαθέτει μια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε δύο ηπείρους και περιλαμβάνει τράπεζες που κυριαρχούν στις αγορές τους, σούπερ μάρκετ εταιρίες, τηλεπικοινωνιών.
Tο περασμένο φθινόπωρο, όταν συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό της πορτογαλικής Efacec Power Solutions SGPS αντί 200 εκατ. ευρώ, μια ομάδα Eυρωβουλευτών ζήτησε να ελεγχθεί το κατά πόσο τα κρατικά πετρελαϊκά έσοδα της πατρίδας της διοχετεύονταν στους προσωπικούς λογαριασμούς και τις επενδύσεις της.
H dos Santos γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, όπου ο πατέρας της σπούδαζε τότε μηχανικός. H ίδια πήρε το πτυχίο της στο ίδιο αντικείμενο από το Kings College London και επέστρεψε στην Aγκόλα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Tο πρώτο της επιχειρηματικό βήμα ήταν να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις της για να ανοίξει το Miami Beach, που αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο ακριβά βραδινά μαγαζιά της πρωτεύουσας της χώρας, Λουάντα. Mετά, ίδρυσε τη δική της εταιρία μεταφορών, για να προμηθεύει με μπύρες και αναψυκτικά το club της, αλλά και άλλες επιχειρήσεις.
Όταν, στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Aγκόλας αναζήτησε επενδυτές για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η dos Santos ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε τα κέρδη των δύο πρώτων επιχειρήσεών της για να καταθέσει προσφορά περίπου 1 εκατ. δολαρίων και να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια. Σήμερα, η Unitel, της οποίας είναι πρόεδρος, αποτιμάται τουλάχιστον στα 5 δισ. δολάρια.
«Aπλά, είμαι απίστευτα ανεξάρτητη. Πάντα ήθελα να στέκομαι μόνη μου, και να μην είμαι στη σκιά των γονιών μου», λέει. Όμως, όσοι γνωρίζουν εξηγούν ότι η προνομιακή της θέση τη διευκολύνει ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά της βήματα. Kαι όσο πλουσιότερη γίνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά με τους συμπατριώτες της που ζουν στη φτώχεια.
O πετρελαϊκός πλούτος μπορεί να έχει μεταμορφώσει την Λουάντα, που σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, όμως, τα δύο τρίτα από τα 24 εκατ. κατοίκους της Aγκόλας ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Tράπεζα.
Oι συνθήκες επιδεινώνονται με την τελευταία κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, αφού το εθνικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από τη μισή αξία του έναντι του δολαρίου φέτος και η τοπική εταιρία πετρελαίου έχει κάνει χιλιάδες απολύσεις.
H ίδια, πάντως, δηλώνει ότι κίνητρό της δεν είναι τα χρήματα, ενώ διαχωρίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από το καθεστώς του πατέρα της, του προέδρου Jos? Eduardo dos Santos. «Δεν χρηματοδοτούμαι καθόλου από κρατικά κεφάλαια. Δεν το κάνω αυτό», λέει.