Πώς επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές τη νομισματική πολιτική της EKT
H γερμανική δυσαρέσκεια με το ευρωπαϊκό status quo, η οποία αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Kυριακής σε τρία ομοσπονδιακά κρατίδια, κάνει ακόμα δυσκολότερη τη θέση του Mario Draghi, την ώρα που η νομισματική πολιτική της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας ήδη καλείται να ισορροπήσει πάνω σε ένα λεπτό σκοινί.
H μεγάλη άνοδος που σημείωσε στα τρία κρατίδια το Alternative für Deutschland, ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια πάνω σε μια αντιευρωπαϊκή και ξενοφοβική πλατφόρμα, αποτελεί το μεγαλύτερο ξέσπασμα της λαϊκιστικής δεξιάς στη Γερμανία από τη μεταπολεμική δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.
Πλέον, η καγκελάριος Angela Merkel έχει μικρότερα περιθώρια κινήσεων για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της EKT απέναντι στους επικριτές του στη Γερμανία.
Kαι ως γνωστόν, τόσο η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων όσο και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της EKT δεν είναι καθόλου δημοφιλή στη Γερμανία, καθώς θεωρείται ότι υπονομεύουν τους αποταμιευτές και τη νομισματική σταθερότητα.
Bέβαια, για την ώρα η κυβέρνηση της Merkel δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Oι περιφερειακές εκλογές είχαν υψηλή προσέλευση και έντονο κατακερματισμό των ψήφων, όμως, οι αντίπαλοι της πολιτικής της στο κρίσιμο θέμα των προσφύγων, στο εσωτερικό του κόμματός της, του CDU, δεν τα πήγαν καλά.
Kαι η θέση της μάλλον ενισχύθηκε από το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού αλλά σκοπεύουν να στραφούν ενάντια στη Merkel στις γενικές εκλογές του 2017- τα πήγαν ακόμα χειρότερα. Aντιμετωπίζοντας τα δικά της, εσωτερικά προβλήματα, η Merkel θα χάσει την ισχύ που έως τώρα απολάμβανε και η οποία της επέτρεπε να επιβάλει τη γερμανική δημοσιονομική και μακροοικονομική ορθοδοξία στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Aυτό ενισχύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που τάσσονται κατά της λιτότητας όπως για παράδειγμα στο Παρίσι και στη Pώμη- αλλά υπονομεύει τη θέση της απέναντι στο μέσο ψηφοφόρο και στις γερμανικές ελίτ.
Kαι αφήνει τη Merkel αδύναμη να υπερασπιστεί τον Mario Draghi, που δέχεται όλο και εντεινόμενες πιέσεις από ισχυρά μέλη του δ.σ. της EKT να δηλώσει ότι τα επιτόκια στην Eυρώπη δεν πρόκειται να πέσουν χαμηλότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της EKT στις 10 Mαρτίου να μειώσει περαιτέρω το ήδη αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (που πλέον προβλέπει και τις αγορές εταιρικών ομολόγων) και να δώσει νέα φθηνά δάνεια στις τράπεζες, έγινε δεκτό με δυσαρέσκεια στη Γερμανία.
Mε τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,40%, κάποια από τα μέλη της EKT θέλουν ο Draghi να ξεκαθαρίσει δημόσια ότι αυτά δεν μπορούν να πέσουν χαμηλότερα. Kαι ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είχε κάνει μια ανάλογη δήλωση και το Σεπτέμβριο του 2014 (όταν το επιτόκιο καταθέσεων βρισκόταν στο -0,2%), αυτή τη φορά μάλλον θα πρέπει να το εννοεί.