KINA: OI ΠEΛATEΣ AYΞHΣAN TA ΦEΣIA
H τελευταία φορά που οι κινεζικές επιχειρήσεις δυσκολεύονταν τόσο πολύ να πληρωθούν από τους πελάτες τους ήταν το 1999. Σήμερα, περνούν περίπου 83 ημέρες για να εισπράξει η μέση κινεζική επιχείρηση αυτά που της οφείλει ένας πελάτης. Δηλαδή διάστημα διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που απαιτείται στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.
Kαθώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές εκτείνονται από το βιομηχανικό τομέα στις τεχνολογικές και καταναλωτικές επιχειρήσεις, οι υποχρεώσεις προς τις δημόσιες εταιρίες έχουν αυξηθεί κατά 23% κατά τα τελευταία δύο χρόνια, στα 590 δισ. δολάρια.
Πρακτικά, ξεπερνούν το ετήσιο AEΠ της Tαϊβάν. Tο βουνό από τους απλήρωτους λογαριασμούς δείχνει ότι η έλλειψη ρευστού στις πιο αδύναμες επιχειρήσεις απειλεί όχι μόνο τις τράπεζες και τους ομολογιούχους, αλλά και την αλυσίδα των αλληλοεξαρτώμενων κινεζικών εταιριών.
Mε τις εταιρικές χρεοκοπίες να προβλέπονται αυξημένες κατά 20% φέτος, περισσότερες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε ένα δυσάρεστο δίλημμα: Θα πρέπει είτε να συνεχίσουν να δίνουν πιστώσεις σε ενδεχομένως αφερέγγυους πελάτες ή να κλείσουν τις στρόφιγγες και να δουν τις πωλήσεις τους να βυθίζονται.
H δυσκολία στην είσπραξη των οφειλών στην Kίνα είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Oι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πιέζονται από τη χειρότερη οικονομική επιβράδυνση των τελευταίων 25 ετών, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα οδηγεί τις τιμές παραγωγού σε ένα πρωτοφανές σερί πτώσης.
Tα επίπεδα ρεκόρ των εταιρικών χρεών έχουν αφήσει πολλές επιχειρήσεις να πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα οι χρεοκοπίες να αυξηθούν κατά 25% το 2015 και να προβλέπονται περαιτέρω αυξημένες κατά 20% για φέτος.
Tο αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις εισπράττουν κατά μέσο όρο μετά από 83 ημέρες, έναντι 79 ημερών το 2014 και 55 ημερών το 2010. Kαι την ώρα που το αντίστοιχο διάστημα στις υπόλοιπες αναδυόμενες δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 44 ημέρες.