Ο fund manager που είδε τον «πάτο» των αγορών όταν όλοι πούλαγαν
Οι πελάτες του Yacov Arnopolin ήταν φοβισμένοι. Και το έκαναν ξεκάθαρο, όταν στις 10 Φεβρουαρίου ο διαχειριστής κεφαλαίων της Goldman Sachs πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 100 πελάτες, προκειμένου να τους εξηγήσει γιατί είχε ξοδέψει περίπου 1 δισ. δολάρια για να αγοράσει ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.
Επρόκειτο, εκείνη την εποχή, για μία απόλυτα contrarian κίνηση. Οι αγορές είχαν παραδοθεί από τις αρχές του έτους στον πανικό, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Κίνας, της απόφασης της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτές οι εξελίξεις είχαν οδηγήσει σε ένα βίαιο sell off όλες τις αγορές, αλλά οι αναδυόμενες δέχονταν ένα ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα.
Οι πελάτες της Goldman απέσυραν τα χρήματά τους. Μάταια ο Arnopolin προσπαθούσε επί μία ώρα στην τηλεδιάσκεψη να τους πείσει να ρίξουν ακόμα περισσότερα χρήματα στις αναδυόμενες, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ύφεση θα αποφευχθεί και οι τιμές του πετρελαίου θα πιάσουν πάτο.
Την επόμενη μέρα, ο πανικός έφτασε στο αποκορύφωμά του. Οι μετοχές, το πετρέλαιο και οι αποδόσεις των ομολόγων άγγιξαν τα χαμηλά έτους, με τον Dow Jones να έχει χάσει 10% από τις αρχές του 2016 και το πετρέλαιο 29%. Αλλά μετά, η αγορά εκτινάχθηκε. Στις πέντε επόμενες εβδομάδες, η απαισιοδοξία με την οποία είχε ξεκινήσει το έτος έδωσε τη θέση της σε πιο ευοίωνες προοπτικές. Καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο καλοί, οι αγορές απαντούσαν με μια δυναμική ανάκαμψη.
Έτσι και αλλιώς, ο Arnopolin πίστευε από την αρχή ότι το sell off ήταν παράλογο.
Όπως έλεγε στους συναδέλφους του, η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν θα ακύρωνε την ικανότητα των περισσοτέρων εκ των αναδυόμενων χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Έτσι, στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Arnopolin και η ομάδα αναδυόμενων αγορών της Goldman Sachs άρχισαν να αγοράζουν, όταν είδαν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών ήταν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από εκείνες των αμερικανικών τίτλων. Ξόδεψαν 1 δισ. δολάρια για να αγοράσουν τα ομόλογα που είχαν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις: Εκείνα της Γκάνας, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Δομηνικανής Δημοκρατίας, καθώς και τίτλους μεγαλύτερων οικονομιών, όπως είναι η Τουρκία και η Ν. Αφρική. Αγόρασαν ακόμα και ομόλογα της Βενεζουέλας, που είχαν πέσει κάτω και από τα 30 σεντς στο δολάριο. Το στοίχημα της Goldman έμοιαζε με μια τρέλα στις 17 Φεβρουαρίου, όταν η Standard & Poor’s υποβάθμισε πολλά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Αλλά τον τελευταίο μήνα, οι τίτλοι αυτοί βρέθηκαν σε ράλι, με αποτέλεσμα η Goldman να κερδίζει ήδη 10%. Σήμερα, τα ομόλογα της Βενεζουέλας κυμαίνονται στα 37 σεντς ανά δολάριο, έχοντας ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 20% από τα χαμηλά του 2016. Εκείνα της Γκάνας έχουν ενισχυθεί στα 79 σεντς από τα 68 σεντς στο δολάριο. Ο Arnopolin εξακολουθεί να ανησυχεί για την Κίνα, αλλά είναι πιο αισιόδοξος για τις υπόλοιπες οικονομίες και αγορές, αφού πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για το πετρέλαιο και «βλέπει» άνοδο των τιμών ακόμα και πάνω από τα 50 δολάρια στον επόμενο χρόνο.