Η «πετρελαϊκή επανάσταση» φρέναρε την ανάπτυξη της χώρας
Τελικά, ίσως το φθηνό πετρέλαιο να μην είναι και σπουδαία ευλογία.
Αυτό ήταν τουλάχιστον το συμπέρασμα έκθεσης της Goldman Sachs, στην οποία η επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι η καθαρή επίπτωση του φθηνού πετρελαίου στην αμερικανική ανάπτυξη έχει υπάρξει έως τώρα αρνητική.
Η Goldman Sachs αναγνωρίζει, βέβαια, ότι η μείωση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε κάποια ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Όμως, η πετρελαϊκή επανάσταση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, με την παραγωγή της χώρας να εκτινάσσεται στα ύψη, προκαλώντας την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού σε όλο τον κόσμο, δεν έφερε στην αμερικανική οικονομία την ώθηση που πολλοί αναλυτές περίμεναν.
Πέρυσι, οι ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με την παραγωγή τους να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες και να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.
Όμως, καθώς η προσφορά αυτή άρχισε να κατακλύζει τις αγορές παγκοσμίως, οι τιμές μειώθηκαν στο μισό, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στις αμερικανικές πετρελαιοπαραγωγικές εταιρίες.
Η Goldman Sachs υπολόγισε ότι οι παραγωγοί των ΗΠΑ χρειάζονται πετρέλαιο από 45 έως 80 δολαρίων για να καλύψουν τα κόστη τους (breakeven).
Όμως, οι τιμές κυμαίνονται το τελευταίο διάστημα γύρω από τα 40 δολάρια, έχοντας πέσει και αρκετά χαμηλότερα τους προηγούμενους μήνες.
Στις σημερινές τομές του πετρελαίου, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιριών του κλάδου καταρρέουν, με αποτέλεσμα η τελική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία να είναι αρνητική.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman, θα πρέπει οι τιμές να επιστρέψουν τουλάχιστον στα 70 δολάρια το βαρέλι για να ανοίξει ένας νέος κύκλος κεφαλαιουχικών δαπανών από τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου.
«Συνολικά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καθαρή επίπτωση του φθηνού πετρελαίου στην ανάπτυξη έχει υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα αρνητική μέχρι στιγμής, με την κατάρρευση των κεφαλαιουχικών δαπανών να υπερκεράζει την ώθηση στην κατανάλωση», σημειώνει ο οίκος.
Βέβαια, η Goldman διαπιστώνει κάποια ήπια θετική επίδραση στην απασχόληση.
«Αλλά στο μέλλον, η καθαρή επίδραση αναμένεται να είναι ουδέτερη στο σενάριο που θέλει τις τιμές του πετρελαίου στα 30 δολάρια και ελαφρώς θετική εάν οι τιμές ανακάμψουν στα 50 ή στα 70 δολάρια», αναφέρουν οι αναλυτές.
Το σίγουρο είναι ότι οι αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου νιώθουν ήδη πολύ έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις του φθηνού πετρελαίου. Πέρυσι, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι το 50% των ομολόγων των εταιρειών πετρελαίου θεωρούνται πλέον “distressed” και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του default.
Συνολικά, η S&P εντάσσει σε αυτή την κατηγορία πετρελαϊκά εταιρικά ομόλογα ύψους 180 δισ. δολαρίων. Και από την άλλη, τουλάχιστον 50 διαφορετικές εταιρείες πετρελαίου και αερίου έχουν χρεοκοπήσει από πέρυσι.