Ο Alessandro επιχειρεί μακριά από το διάσημο όνομα της οικογενείας του
O Alessandro Benetton, κληρονόμος της οικογένειας των δισεκατομμυριούχων που ελέγχει αυτό το θρυλικό όνομα της ιταλικής μόδας, προτιμά να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.
Το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Luciano Benetton, που ίδρυσε την αλυσίδα καταστημάτων μαζί με τα αδέρφια του, πριν από 50 χρόνια, θέλει τώρα να επεκτείνει την εταιρία private equity που διαθέτει, αντί να συμμετάσχει στη διοίκηση του οικογενειακού οίκου μόδας.
Ο 52χρονος Alessandro ήταν επικεφαλής της ομάδας Formula One της οικογένειας κατά τη δεκαετία του 1990, όταν αυτή κέρδισε δύο πρωταθλήματα με τον Michael Schumacher. Αργότερα, διετέλεσε πρόεδρος της μητρικής εταιρείας Benetton Group για δύο χρόνια έως το 2014, δηλαδή έως ότου η εταιρία διόρισε δύο εξωτερικούς μάνατζερ για τη θέση.
«Είμαι υπερήφανος γιατί ως 20άρης, στις χρυσές εποχές της οικογενειακής επιχείρησης, αποφάσισα να μπω ως ανεξάρτητος στον κόσμο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας μια από τις πρώτες εταιρίες private equity της Ιταλίας. Μου ζήτησαν να διοικήσω την Benetton Group για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η φάση έχει τελειώσει», λέει ο ίδιος. Εκτός από επιχειρηματίας είναι παντρεμένος με την Ιταλίδα πρώην πρωταθλήτρια του σκι Deborah Compagnoni και έχει τρία παιδιά.
Η επενδυτική του εταιρία, η 21 Investimenti, ιδρύθηκε το 1992 και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 900 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Πολωνία.
Η εταιρία, που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 επενδύσεις τα τελευταία 23 χρόνια, έχει βρει τον τρόπο λειτουργίας που της ταιριάζει καλύτερα: Αγοράζει πλειοψηφικά ποσοστά σε μικρές επιχειρήσεις με προοπτική σε κλάδους από την υγεία έως τα τρόφιμα και τα ποτά, και τις βοηθά να επεκταθούν.
Αφότου πούλησε την ιταλική εταιρεία παπουτσιών Pittarosso και την αλυσίδα σινεμά The Space, η 21 Investimenti ασχολείται τώρα με την εταιρία παραγωγής κρασιού Farnese Vini.
«Θέλουμε να επεκτείνουμε τον επενδυτικό ορίζοντά μας πέραν των παραδοσιακών 5-7 χρόνων που χρησιμοποιούν οι εταιρίες private equity, για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες των επενδύσεών μας», λέει ο Benetton.
Οι Benetton δεν είναι η μοναδική οικογένεια Ιταλών επιχειρηματιών που βλέπει το ρόλο τους να αλλάζει. Αφότου κάποιες από τις πιο γνωστές ιταλικές οικογενειακές επιχειρήσεις πουλήθηκαν σε ξένους αγοραστές το 2015, αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες βρίσκονται τώρα σε μία μάλλον ευχάριστη θέση: Είναι πλούσιοι σε μετρητά και έχουν πολλές επενδυτικές επιλογές. Τα deals με στόχο ιταλικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 81% πέρυσι, στα 67 δισ. δολάρια.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αρκετές ιταλικές οικογένειες επιχειρηματιών είναι ότι καλούνται να γίνουν από μάνατζερ των εταιριών τους μέτοχοι, χωρίς να χάσουν το όραμα και το δυναμισμό τους», εξηγεί ο Alessandro Benetton. Ο ίδιος, πάντως, όταν ψάχνει για νέες επιχειρήσεις να επενδύσει, ακολουθεί έναν απλό κανόνα: «Δεν μπορείς απλά να δημιουργείς εταιρείες-κελύφη, γιατί αυτό θα είναι εστία αδυναμίας. Πρέπει να προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες και να πιάνεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».