Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι τα πράγματα στην οικονομία θα γίνουν χειρότερα
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση δεν έχει τέλος, καθώς οι policymakers καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις και η «επανάσταση των ρομπότ» απειλεί τα επίπεδα διαβίωσης, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Kaushik Basu εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2,5% φέτος. Και ενώ μόλις τον Ιανουάριο ο ίδιος οργανισμός τοποθετούσε τον πήχη στο 2,9%, ενώ πριν από την κρίση, η παγκόσμια οικονομία «έτρεχε» με 4% ετησίως.
Ο πλανήτης δεν αντιμετωπίζει ένα κραχ σαν αυτό του 2008, εκτίμησε ο Basu, αλλά προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν όλο και λιγότερα όπλα στη φαρέτρα τους, ενώ οι επιμέρους χώρες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Κατά την εκτίμησή του, η υπερπροσφορά πετρελαίου θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις τιμές για καιρό, με το μπρεντ να παραμένει κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι τουλάχιστον έως τα τέλη της δεκαετίας. «Το κλίμα είναι ζοφερό. Οι προκλήσεις πολιτικής είναι μεγαλύτερες στην πραγματικότητα από ό,τι πιστεύει ο κόσμος.
Πολλά λέγονται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι συμβατικές πολιτικές, και ειδικά οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, δεν δουλεύουν καλά», είπε.
Και απεύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση κατά της επιβράδυνσης. Είπε παρόλα αυτά: «Δεν βλέπω κάποια εμφανή λύση, επομένως ίσως ο πλανήτης να χρειαστεί καιρό για να ανακάμψει».
Παράλληλα, ο Basu προειδοποίησε ότι οι ανισότητες θα αρχίσουν να αυξάνονται, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας πιέζει τους μισθούς και καταδικάζει τους εργαζομένους να παίρνουν μικρότερο μέρος της πίτας των εισοδημάτων.
Παρότι η υπερπροσφορά πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει να δίνει ώθηση σε πολλές χώρες που εισάγουν το πετρέλαιό τους, ο Basu εκτίμησε ότι κράτη όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν χρόνια επώδυνης προσαρμογής, καθώς θα αναγκαστούν να ψάξουν για άλλες πηγές ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Ρωσία είναι εξαιρετικά ανησυχητική και προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση εάν δεν μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας της από τα εμπορεύματα.
Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της Βρετανίας στην περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η οικονομία της θα είναι σε καλύτερη μοίρα εκτός της ΕΕ, εάν η Βρετανία αναπτύξει νέους εμπορικούς δεσμούς και ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες, είπε. Άποψή του είναι ότι το Brexit θα προκαλέσει μεν βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, αλλά θα βοηθήσει στη βελτίωση των εξαγωγών, μακροπρόθεσμα.