Πώς οι 50 top γλιτώνουν φόρους 111 δισ. δολαρίων
Ζημιά άνω των 100 δισ. δολαρίων υφίσταται το αμερικανικό κράτος από την πρακτική των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών να κρατούν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, προκειμένου να γλιτώσουν την εφορία.
Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη που κρύβονται εκτός αμερικανικών συνόρων ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να εντείνεται στις ΗΠΑ η συζήτηση περί φορολογικής δικαιοσύνης.
Ο οργανισμός κατά της φτώχειας Oxfam America δημοσίευσε μελέτη στην οποία αναλύονται οι ισολογισμοί 50 εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών των ΗΠΑ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι κολοσσοί όπως η Apple, η General Electric, η Microsoft και η Google δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να χάνει 111 δισ. δολάρια το χρόνο. Η Oxfam ξεχώρισε την Apple σαν έναν από τους πρωταγωνιστές σε αυτό το σκάνδαλο, καθώς η εταιρία διατηρεί 181 δισ. δολάρια κερδών εκτός αμερικανικών συνόρων. Ακολουθεί η General Electric με 119 δισ. δολάρια και η Microsoft με 108 δισ. δολάρια.
Ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 35% στις ΗΠΑ, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία φορολογικών κόλπων για να πληρώνουν φόρο που αντιστοιχεί μόλις στο 26,5% των κερδών τους.
Από τις 50 εταιρείες που εξετάστηκαν, μόνο οι 5 φορολογούνται με 35%.
Τα στοιχεία της Oxfam ρίχνουν λάδι στη φωτιά της συζήτησης που εδώ και χρόνια παραμένει ανοικτή γύρω από τη φορολογική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι επιχειρήσεις καταφέρνουν μέσα από πολύπλοκες αλλά νόμιμες στρατηγικές να μειώνουν το φόρο που πληρώνουν για τα κέρδη που βγάζουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα πολλοί να ισχυρίζονται ότι το αμερικανικό επιχειρείν καθιερώνει τις στρεβλώσεις, τον ηθικό κίνδυνο και τα λανθασμένα κίνητρα.
Σύμφωνα με την Oxfam, ένα «σκοτεινό και μυστικοπαθές δίκτυο» από τουλάχιστον 1.600 θυγατρικές χρησιμοποιείται για να κρυφτούν 1,4 τρισ. δολάρια αμερικανικού πλούτου σε offshore λογαριασμούς. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, το ποσό εντείνει τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες έχουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, με τις οποίες ξεσκεπάστηκαν τα κόλπα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα για να κρύψουν τα εισοδήματά τους.
«Οι πρακτικές φοροαποφυγής που ακολουθούν οι επιχειρήσεις, υπό τη διευκόλυνση των ομοσπονδιακών policymakers συνεισφέρουν στην επικίνδυνη ανισότητα που υπονομεύει τον κοινωνικό ιστό μας και την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει σχετική μελέτη, που καλεί τόσο το Κογκρέσο όσο και τον πρόεδρο Barack Obama να δώσουν τέλος στην κατάχρηση των φορολογικών παραδείσων. Μάλιστα, από το 2008 έως το 2014, σημειώνει η Oxfam, οι 50 επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη άνω των 11 τρισ. δολαρίων από το αμερικανικό κράτος, με τη μορφή δανείων, εγγυήσεων για δάνεια και κεφαλαίων διάσωσης.