Έρχονται λουκέτα και απολύσεις
Οι Ισπανοί τραπεζοϋπάλληλοι που τους επόμενους μήνες θα χάσουν τις δουλειές τους, μάλλον θα ρίψουν την ευθύνη στα αφεντικά τους. Στην πραγματικότητα, αυτός που φταίει, όμως, είναι ο Mario Draghi.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειώσει κατ’ επανάληψη τα επιτόκια, για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Προ ημερών, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλες μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «όλα τα εργαλεία είναι διαθέσιμα».
Ενώ κάποιοι καταναλωτές και κάποιες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από τις κινήσεις αυτές, καθώς είδαν τις δόσεις των δανείων τους να μειώνονται, τα αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» την κερδοφορία των τραπεζών.
Στην Ισπανία, ο κλάδος αναγκάζεται να απαντήσει με κινήσεις περικοπής κόστους.
Η Banco Santander, που είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κλείνει 450 μικρά καταστήματά της και περικόπτει 1.660 θέσεις εργασίας στην Ισπανία φέτος.
Η τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, η CaixaBank, ανακοίνωσε ότι 484 υπάλληλοί της θα βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη μείωση των εξόδων.
Η μικρή περιφερειακή τράπεζα Liberbank σχεδιάζει να κλείσει το 25% των καταστημάτων της τα επόμενα χρόνια και η Banco CEISS έχει ανακοινώσει 1.120 απολύσεις.
Οι τραπεζίτες στην Ισπανία είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις πολιτικές της συρρίκνωσης των δικτύων και της περικοπής θέσεων εργασίας. Με το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008, δεκάδες ασθενέστερες τράπεζες έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή εξαγοράστηκαν.
Με τη βοήθεια ενός ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε και η Ισπανία βγήκε από την ύφεση. Αλλά τώρα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και πάλι σοβαρά εμπόδια, εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων, της χαμηλής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και των φτωχών περιθωρίων στα επιχειρηματικά δάνεια.