Οι αναδυόμενες της Ευρώπης βάζουν τα γυαλιά στην Ευρωζώνη
Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις παραδοσιακές ισχυρές δυνάμεις της ηπείρου, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην απασχόληση, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην τελευταία του έκθεση για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, από την Αλβανία και τη Σερβία έως τη Λετονία και τη Λιθουανία, και για τις ανατολικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι οι οικονομίες αυτές αποδεικνύονται μέχρι στιγμής ανθεκτικές στις εξωτερικές πιέσεις.
«Παρά την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση, οι περισσότερες από τις χώρες αυτές, πέραν των CIS (που περιλαμβάνουν τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία), εξακολουθούν να εμφανίζουν σταθερή ανάπτυξη και ποσοστά ανεργίας που πλέον πλησιάζουν στα προ κρίσης επίπεδα», σημειώνεται.
Μάλιστα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Τουρκία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και τον αποπληθωρισμό. Το Ταμείο προβλέπει ότι οι οικονομίες αυτές θα αναπτυχθούν κατά 3-4% φέτος.
Και τα πράγματα δείχνουν καλά και στο μέτωπο της απασχόλησης, με τις αγορές εργασίας «να ενισχύονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια», πέραν των χωρών CIS.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά στις αναδυόμενες της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη βελτίωση να καταγράφεται στις χώρες της Βαλτικής. Πάντως, οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων, παραμένουν ένα σκοτεινό σημείο, με ακόμα αυξημένη ανεργία.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τις οικονομίες της Ευρωζώνης, η Κομισιόν υποβάθμισε προ ημερών τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2016, μόλις στο 1,6%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ανάπτυξη 1,8% φέτος. Τα επίπεδα της ανεργίας αρχίζουν
να μειώνονται σταδιακά, αλλά παραμένουν στο 10,2% στην Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία, που πέρασε μία απότομη συρρίκνωση πέρυσι λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των διεθνών κυρώσεων, όπως και η Ουκρανία «επλήγησαν εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών, καθώς και της ασθενούς ζήτησης στη Ρωσία».
Έτσι, οι οικονομίες των χωρών CIS αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 1,5% φέτος, έναντι 4,5% το 2015, καθώς τα σοκ που αντιμετώπισαν τα προηγούμενα χρόνια αρχίζουν να μετριάζονται και η οικονομική δραστηριότητα σταθεροποιείται.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι αναδυόμενες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν και αυτές κινδύνους, οι οποίοι μάλιστα έχουν αυξηθεί από το φθινόπωρο του 2015. Η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες διεθνώς και η συνεχιζόμενη αδυναμία πολλών αναδυόμενων οικονομιών ανά τον πλανήτη λειτουργούν κατά των χωρών αυτών. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια.