Η εταιρία ρολογιών και το αριστοτεχνικό της μάρκετινγκ
Εάν κανείς ρωτήσει έναν καταναλωτή από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει τη λέξη «ρολόι», η απάντηση που θα λάβει είναι μάλλον μία: «Rolex». Το brand της Rolex είναι τόσο ταυτισμένο στο μυαλό όλων με τα ρολόγια, ώστε είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ρολόγια υπήρχαν και πριν ο Αυστριακός Hans Wilsdorf ιδρύσει την εταιρία, στις αρχές του 1900.
Σήμερα, η Rolex θεωρείται ο ισχυρότερος ωρολογοποιός του κόσμου, ενώ κερδίζει πάντα μια θέση ανάμεσα στις εταιρίες με την καλύτερη φήμη παγκοσμίως. Η εταιρία δεν ανακοινώνει τις πωλήσεις της, αλλά ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι κατασκευάζει περίπου 1 εκατ. ρολόγια το χρόνο, δηλαδή περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική εταιρία πολυτελών ρολογιών.
Πώς κατάφερε να γίνει ο αδιαμφισβήτητος «δάσκαλος» της ωρολογοποιίας; Σύμφωνα με τον Ben Clymer, ιδρυτή του Hodinkee, που εξειδικεύεται στα ακριβά ρολόγια, η Rolex έχτισε το brand της στηριζόμενη πάνω στις εντυπωσιακές καινοτομίες της, την εμμονή της με την κορυφαία ποιότητα και στο γεγονός ότι μερικές από τις διασημότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα φορούσαν στο χέρι τους τα δικά της προϊόντα.
Η Rolex δεν έγινε αυτό που είναι κατά λάθος. «Αυτό που την εκτόξευσε στη θέση όπου βρίσκεται είναι ότι πραγματοποίησε πραγματικές καινοτομίες στο χώρο των ρολογιών», εξηγεί ο Clymer. Συγκεκριμένα, η Rolex εφηύρε την πρώτη αδιάβροχη κάσα, το πρώτο ρολόι που κουρδίζεται μόνο του, το πρώτο ρολόι με ημερομηνία και έναν από τους πρώτους χρονογράφους για καταδύσεις.
Πριν τα ρολόγια γίνουν είδος πολυτελείας, ήταν εργαλεία, εξηγεί ο Clymer. Και με αυτές τις καινοτομίες, τα ρολόγια ήταν πολύ πιο χρήσιμα. Εξαιτίας της Rolex, σήμερα μπορούμε να φοράμε τα ρολόγια μας χωρίς να τα κουρδίζουμε κάθε βράδυ. «Χωρίς την αδιάβροχη κάσα, δεν θα μπορούσαμε να πλύνουμε τα χέρια μας φορώντας το ρολόι», σημειώνει.
Όμως, πέραν των καινοτομιών αυτών, η Rolex απέκτησε με τα χρόνια τη φήμη ενός αξιόπιστου brand. Για να λειτουργήσουν αυτές οι καινοτομίες και να δουλέψουν τα ρολόγια σαν τα εργαλεία που σχεδιάστηκαν να είναι, έπρεπε να είναι τα καλύτερα.
Όπως σημειώνει ο Clymer, κανείς θα πρέπει να θυμάται ότι τα ρολόγια δεν ήταν πάντα το είδος πολυτελείας που είναι σήμερα.
«Εάν ήσουν δύτης του Ναυτικού και ήθελες κάτι που θα δούλευε για πάντα και θα ήταν το εργαλείο σου, επιβιώνοντας ακόμα και εάν βούταγες σε βάθος 100 μέτρων, αγόραζες ένα Rolex. Απλά γιατί δουλεύει», εξηγεί.
Όμως, η Rolex δεν θα είχε τη φήμη που έχει σήμερα εάν δεν είχε παίξει αριστοτεχνικά το παιχνίδι της δημοσιότητας από την αρχή. Το 1927, ο Wilsdorf προσέγγισε την Mercedes Gleitze, την πρώτη γυναίκα που διέσχισε κολυμπώντας το Στενό της Μάγχης (και τον πρώτο άνθρωπο που κολύμπησε το Στενό του Γιβραλτάρ) και της ζήτησε να φορέσει το νέο ρολόι Rolex Oyster, που είχε αδιάβροχη κάσα. Η κολυμβήτρια συμφώνησε και το φόρεσε στο λαιμό της, στην προσπάθειά της να περάσει τη Μάγχη.
«Αυτή η γυναίκα, η φωτογραφία της οποίας βρισκόταν στην πρώτη σελίδα κάθε εφημερίδας την επόμενη μέρα, φορούσε ένα Rolex γύρω από το λαιμό της», εξηγεί ο Clymer. Παρότι δεν έφτασε στο στόχο της εκείνη τη φορά, εντούτοις η διασημότητα της Gleitze έκανε ευρέως γνωστή τη Rolex.
Άλλωστε, η κολυμβήτρια εξηγούσε ότι το ρολόι δούλευε σωστά ακόμα και αφότου είχε παραμείνει για ώρες μέσα στα κρύα νερά, κάτι που έπεισε το ευρύ κοινό για την ποιότητα του brand. Τόσα χρόνια αργότερα, η Rolex ακόμα χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες γυναικών που κολυμπούν φορώντας τα ρολόγια της, στις κατά καιρούς διαφημίσεις της.