Υπέρ της δημιουργίας fund 150 δισ. για τις τράπεζες η γερμανική τράπεζα
Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα fund διάσωσης ύψους 150 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις ταλαιπωρημένες τράπεζές της και κυρίως εκείνες της Ιταλίας, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Η Ευρώπη είναι πολύ άρρωστη και πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της πολύ γρήγορα. Διαφορετικά, μπορεί να σημειωθεί ένα ατύχημα», είπε ο David Folkerts-Landau. «Δεν είμαι προφήτης της καταστροφής, είμαι ρεαλιστής».
Με τις ιταλικές τράπεζες να βαρύνονται από κόκκινα δάνεια 360 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση αναζητά έναν τρόπο να ενισχύσει τον κλάδο, την ώρα που οι αναταράξεις στις αγορές από το Brexit επιδεινώνουν την κατάσταση. «Δεν περιμένω μια δεύτερη χρηματοοικονομική κρίση σαν το 2008», τονίζει ο Folkerts-Landau.
«Οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές σήμερα και έχουν περισσότερα κεφάλαια. Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη φορά είναι ένα αργό και μακρύ καθοδικό σπιράλ».
Πραγματικά, ο δείκτης Europe 500 Banks and Financial Services Index του Bloomberg έχει σημειώσει πτώση περίπου 33% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Η μετοχή της ίδιας της Deutsche Bank έχει χάσει περίπου το ένα δεύτερο της αξίας της στο ίδιο διάστημα.
Όμως, ο Folkerts-Landau δηλώνει ότι πρόσφατα αγόρασε 100.000 μετοχές της Deutsche Bank, καθώς είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Philipp Hildebrand, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αγοράσουν προσωρινά ποσοστά στις τράπεζές τους, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Άλλωστε, οι προειδοποιήσεις ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τραπεζικής κρίσης πληθαίνουν.
Ο πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Lorenzo Bini Smaghi εκτίμησε ότι η ιταλική τραπεζική κρίση ενδέχεται να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για τις κρατικές διασώσεις. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να εξετασθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασίσουμε εάν πρέπει να εφαρμοστεί η αναστολή των κανόνων», είπε.
Πραγματικά, η ιταλική κυβέρνηση ζητά να γίνει μια εξαίρεση από τους κανόνες που προβλέπουν bail in (κούρεμα) ομολογιούχων και καταθετών για τις τράπεζες που χρειάζονται κρατική διάσωση, επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί στις αγορές το Brexit.
Ασφαλώς, το αίτημα αυτό προσκρούει στην αντίδραση της Γερμανίας, με τον Wolfgang Schaeuble να δηλώνει ότι ο Ιταλός ομόλογός του Pier Carlo Padoan τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να τηρήσει τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης.
Είναι σημαντικό να προστατευτούν οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, ξεκαθάρισε και ο Klaus Regling, επικεφαλής της μηχανισμού διάσωσης ESM.
Από την έντυπη έκδοση