Το παράδειγμα του gmund am tegernseee
Όταν πριν από δύο χρόνια η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα εφάρμοσε για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις των τραπεζών, λίγοι πίστευαν ότι τα πράγματα θα έφταναν έως αυτό το σημείο. Όμως, πριν από μερικές ημέρες, μια γερμανική συνεταιριστική τράπεζα στο βαυαρικό χωριό Gmund am Tegernsee των 5.767 κατοίκων, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρεώνει ακόμα και τους πελάτες λιανικής για να κρατά τις καταθέσεις τους. Aπό το Σεπτέμβριο, για όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η Raiffeisen bank της κοινότητας θα αρχίσει να χρεώνει επιτόκιο 0,4%, μετακυλίοντας πλήρως το αρνητικό επιτόκιο της EKT στον τελικό καταναλωτή.
«Στους επιχειρηματικούς πελάτες μας εφαρμόζουμε αρνητικό επιτόκιο εδώ και αρκετό καιρό, επομένως γιατί να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τους ιδιώτες πελάτες με μεγάλους λογαριασμούς;», εξηγεί ο Josef Paul. «Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, οι χρεώσεις στις καταθέσεις δεν θα επεκταθούν και στους πελάτες με ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ».
H Raiffeisen Gmund am Tegernsee μπορεί να είναι μια μικρή τράπεζα και η απόφασή της να μην επηρεάζει περισσότερους από 140 πελάτες, όπως ισχυρίζεται, αλλά η περίπτωσή της δείχνει γιατί οι πολιτικές της EKT είναι τόσο αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Aσφαλώς, τα αρνητικά επιτόκια στόχευαν στην ενθάρρυνση των δαπανών και των επενδύσεων για την τόνωση της ασθενούς ευρωπαϊκής οικονομίας, και όχι στη «φορολόγηση» των Bαυαρών.
Πραγματικά, όταν εφάρμοσε για πρώτη φορά την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, τον Iούνιο του 2014, ο πρόεδρος της EKT Mario Draghi είπε ότι η κίνηση αφορά «τις τράπεζες, όχι τον κόσμο». Όμως, παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφασίσουν να μετακυλίσουν το κόστος στους καταθέτες, αυτό θα είναι δική τους απόφαση. «Δεν είμαστε εμείς», είπε τότε.
Από Έντυπη Έκδοση