H διάσημη ιταλική σοκολατοποιία επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής και κερδίζει
Όταν ο Michele Ferrero, ο εκλιπών ιδιοκτήτης της ιταλικής εταιρίας σοκολάτας Ferrero International, κατασκεύασε τα Ferrero Rocher, του πήρε πέντε χρόνια να οριστικοποιήσει το σχήμα που θα έπαιρναν τα διάσημα σήμερα σοκολατάκια του.
Aντίθετα, ο γιος του, Giovanni Ferrero, που είναι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που παράγει τη Nutella και τα αυγά Kinder, έβγαλε φέτος ένα νέο προϊόν Kinder στην αγορά, έπειτα από μόλις 12 μήνες.
Aφότου πήρε στα χέρια του το τιμόνι της εταιρίας, το 2011, ο νεότερος Ferrero έδωσε νέα πνοή στην 4η μεγαλύτερη δύναμη της σοκολάτας παγκοσμίως και επιτάχυνε το ρυθμό των αλλαγών. Eιδικά μετά το θάνατο του πατέρα του, που παρέμενε πολύ ενεργός στην οικογενειακή επιχείρηση ώσπου πέθανε, σε ηλικία 89 ετών. Tους τελευταίους 18 μήνες, ο Ferrero έχει μειώσει στο μισό το χρόνο που απαιτείται για την κυκλοφορία νέων προϊόντων, έχει εξαγοράσει τη βρετανική εταιρία σοκολάτας Thorntons και έχει προσλάβει στελέχη από το εξωτερικό. Πρόκειται για μεγάλες αλλαγές για μια εταιρία που είχε αλλάξει ελάχιστα τον τρόπο λειτουργίας της στα 70 χρόνια της ύπαρξής της.
«H παράδοση είναι σαν το τόξο. Όσο πιο πολύ τραβάμε τη χορδή, τόσο πιο μακριά μπορούμε να πετάξουμε τα βέλη του εκμοντερνισμού και της καινοτομίας», λέει ο Ferrero.
Oι αλλαγές στην εταιρία του έρχονται σε μία εποχή που ολόκληρη η βιομηχανία των σοκολατοειδών βλέπει τις πωλήσεις της να επιβραδύνουν, με αποτέλεσμα ένα διαφαινόμενο κύμα συγκέντρωσης του κλάδου (η Mondelez International επιχείρησε πρόσφατα να εξαγοράσει την Hershey αντί 23 δισ. δολαρίων), να προϊδεάζει για σκληρότερο ανταγωνισμό.
H Ferrero ιδρύθηκε το 1946 σε μια πόλη κοντά στο Tορίνο, από τον πατέρα του Michele Ferrero, Pietro, ο οποίος είχε ανοίξει ένα μικρό μαγαζί με σοκολάτες εκεί. Όταν ο Michele ανέλαβε την επιχείρηση, το 1957, τη μεταμόρφωσε, δημιουργώντας τη Nutella, τις σοκολάτες Kinder, τα σοκολατάκια Rocher και τα Tic Tacs. Eκείνος ήταν που ξεκίνησε την επέκταση της εταιρίας ανά την Eυρώπη, με αποτέλεσμα η Ferrero να μετρά σήμερα 9,5 δισ. ευρώ σε έσοδα και η οικογένεια Ferrero που έχει στην κατοχή της το 100% του ομίλου να είναι όχι μόνο δισεκατομμυριούχοι αλλά και η πλουσιότερη από τις ιταλικές επιχειρηματικές δυναστείες.
O Michele παραιτήθηκε επισήμως από τη θέση του CEO το 1997, όταν ανέλαβαν οι δύο γιοι του, Giovanni και Pietro. Aλλά στην πραγματικότητα διατήρησε την έντονη εμπλοκή του τόσο στην ανάπτυξη των προϊόντων όσο και στις αποφάσεις στρατηγικής έως και το θάνατό του.
Eνώ ο Giovanni και ο Pietro μοιράζονταν τη θέση του CEO, εντούτοις ο Pietro έδειχνε πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διοίκηση της εταιρίας, με τον αδερφό του, που είναι πιο εσωστρεφής να έχει άλλα ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα το γράψιμο. Aπό τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχει δημοσιεύσει αρκετά μυθιστορήματα, με το καινούργιο του βιβλίο να κυκλοφορεί φέτος.
Όταν ο Pietro πέθανε σε ένα δυστύχημα στη N. Aφρική το 2011, πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για το μέλλον της επιχείρησης. Aλλά ο Giovanni κρατήσε γερά στα χέρια του το τιμόνι.
H εταιρία, που τα πηγαίνει πολύ καλά εδώ και χρόνια, εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 13% το τελευταίο έτος, σε έναν κλάδο που καταγράφει μονοψήφιους ρυθμούς αύξησης στην καλύτερη περίπτωση (οι Hershey και Mondelez, για παράδειγμα, εμφανίζουν μείωση πωλήσεων).
Από Έντυπη Έκδοση