Η Μογγολία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη το 2011, όταν λόγω του ράλι των τιμών των εμπορευμάτων, είδε το ΑΕΠ της να εκτινάσσεται κατά 17,5%. Τώρα, όμως, η τύχη της χώρας γυρίζει, με αποτέλεσμα η οικονομία της να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά της στο χειρότερο σερί πτώσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία του.
Το τουγκρίκ έχει χάσει περίπου το 8% της αξίας του αυτό το μήνα, στη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα του κόσμου που παρακολουθεί το Bloomberg. Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή σκηνικού για αυτή τη χώρα, που συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία και διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα χρυσού, χαλκού και άνθρακα. Με την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων αλλά και τη μεγάλη μείωση της ζήτησης από την Κίνα (όπου κατευθύνεται το 90% των εξαγωγών της Μογγολίας), η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση βαθιάς οικονομικής κρίσης».
Ο υπουργός Οικονομικών Choijilsuren Battogtokh αναγνώρισε με δηλώσεις του στην τηλεόραση προ ημερών ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους ή το στρατό. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων κινήσεων της κυβέρνησης στους επενδυτικούς νόμους και τις συμφωνίες εξόρυξης, που οδήγησαν πολλές ξένες εταιρίες στην έξοδο από τη Μογγολία. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 85% από το 2011, ενώ το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 23 δισ. δολάρια.
Από Έντυπη Έκδοση