Περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αγωγή σε βάρος της Mastercard που εγείρει απαιτήσεις ύψους 14 δισ. λιρών (19 δισ. δολαρίων) ως αποζημίωση για υποτιθέμενες υπερβολικές χρεώσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο.
Η αγωγή, που ασκήθηκε από έναν πρώην επικεφαλής του γραφείου Συνηγόρου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πληρωμών χρέωνε παρανόμως υψηλά τέλη στα καταστήματα όταν οι αγοραστές χρησιμοποιούσαν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τους και ότι αυτά ‘πέρναγαν’ στους καταναλωτές σε υψηλότερες τιμές.
Η Mastercard φέρεται να έχει ακολουθήσει την πρακτική αυτή για 16 χρόνια μεταξύ του 1992 και του 2008, σύμφωνα με τις περισσότερες από 600 σελίδες των εγγράφων που κατατέθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο για θέματα ανταγωνισμού χθες.
«Ήταν σχεδόν ένας αόρατος φόρος», δήλωσε ο Γουόλτερ Μέρικς, που άσκησε την αγωγή, στο BBC. «Η Mastercard συμπεριφέρθηκε επαίσχυντα σε αυτό. Δεν είχαν τη λογική να δεχτούν ότι αυτό που έκανε ήταν επιζήμιο για τους Βρετανούς καταναλωτές».
Η Mastercard σε ανακοίνωσή της απέρριψε κάθε παρατυπία. «Συνεχίζουμε να διαφωνούμε σθεναρά με τη βάση αυτού του ισχυρισμού και προτιθέμεθα να αντιταχθούμε σε αυτή σθεναρά», ανέφερε η εταιρία, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο πληρωμών.
Σύμφωνα με τη νομική εταιρία Quinn Emanuel, η αγωγή είναι η μεγαλύτερη στη βρετανική ιστορία σε ό,τι αφορά το ύψος των απαιτήσεων που εγείρει.
Η αρχική ακρόαση της υπόθεσης δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2018, εκτός κι αν η MasterCard προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.