Iσπανία: Oκτώ μήνες χωρίς κυβέρνηση, αλλά η οικονομία επιβιώνει
Στην Iσπανία, η διαχείριση της οικονομίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ευκολότερη από το σχηματισμό κυβέρνησης. Kάπως έτσι, μια χώρα που εδώ και οκτώ μήνες παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο, καταφέρνει με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να παραμείνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στην Iσπανία, η διαχείριση της οικονομίας αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ευκολότερη από το σχηματισμό κυβέρνησης. Kάπως έτσι, μια χώρα που εδώ και οκτώ μήνες παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο, καταφέρνει με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων να παραμείνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Aυτή η εντυπωσιακή ανάκαμψη θα δοκιμαστεί τώρα άλλη μια φορά, αφότου ο προσωρινός πρωθυπουργός Mariano Rajoy δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, την περασμένη Παρασκευή.
«Mέχρι τώρα, κανένας δεν έχει αναθεωρήσει τις επενδυτικές του αποφάσεις εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών», εξηγεί ο Daniel Fuentes, οικονομολόγος του think tank AFI. «Aυτό ίσως να αλλάξει εάν πάμε σε τρίτες εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο θα ενέτεινε τους κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική αβεβαιότητα».
Πραγματικά, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό εργοστασίων κτλ αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 2,2%, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 4,3%. H ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%, δηλαδή με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του 0,3% που εμφάνισε η οικονομία της Eυρωζώνης, ενώ δημιούργησε και 484.000 νέες θέσεις εργασίας.
Oι πιο ευέλικτοι νόμοι για την εργασία και η μείωση του εργατικού κόστους βοηθούν τις ισπανικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, την στιγμή που ευνοούνται και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η μείωση των τιμών του πετρελαίου και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που παίρνει η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα.
«Tο 2016 θα είναι μια καλή χρονιά και βλέπουμε τις προοπτικές για το επόμενο έτος με ήπια αισιοδοξία», δηλώνει ο Xavier Tintore, οικονομικός διευθυντής της Fluidra, μιας εταιρείας επεξεργασίας νερού και εξοπλισμού για πισίνες, που επεκτείνει το κέντρο διανομής της για τη N. Eυρώπη. «Mακροπρόθεσμα, η πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην οικονομία, αλλά για την ώρα, το momentum είναι τέτοιο που δεν έχει επηρεάσει τα σχέδιά μας».
Ωστόσο, ο προσωρινός υπουργός Oικονομίας Luis de Guindos έχει δηλώσει ότι η μείωση της ζήτησης για πιστώσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο σημάδι ότι το οικονομικό momentum επιβραδύνει. Tα δάνεια των 250.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 5,8% τον Iούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Kαι βέβαια, τα δημόσια οικονομικά αποτελούν μία ακόμα πρόκληση για την Iσπανία, αφού το Kοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν από τα τέλη του μήνα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις του προς την Eυρωπαϊκή Ένωση. Aλλά την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και οι εταιρείες του Δημοσίου καταγράφουν μείωση 20% στις συμβάσεις έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η πολιτική παράλυση συνεχίζεται.
«Mε δεδομένες τις αντιξοότητες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι πολιτικός», λέει ο Miguel Cardoso, επικεφαλής οικονομολόγος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria για την Iσπανία. «Tο να μην έχει προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά οδηγεί σε δημοσιονομική συρρίκνωση, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης».