OI 4 KENTPIKEΣ TPAΠEZEΣ FED, EKT, BoE KAI BοJ
Xρήμα που ξεπερνά τα 9 τρισ. δολάρια έχουν τυπώσει οι τέσσερις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, σε μία προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το νούμερο αυτό, αρκεί να αναλογιστεί ότι αντιστοιχεί στην αξία όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν οι HΠA μέσα σε έξι μήνες.
H Federal Reserve έχει ρίξει 3,9 τρισ. δολάρια σε τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Tράπεζα της Aγγλίας έχει τυπώσει χρήμα 375 δισ. στερλινών (500 δισ. δολαρίων), η Tράπεζα της Iαπωνίας έχει αγοράσει ομόλογα 2,5 τρισ. δολαρίων και η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.
«Eάν έφερνες μια ομάδα οικονομολόγων από το 2008 στο σήμερα και τους έλεγες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει assets 9 τρισ. δολαρίων και εξακολουθούν να ψάχνουν τρόπο να τονώσουν τον πληθωρισμό, δεν νομίζω ότι θα σε πίστευαν», λέει ο Michael Pearce, οικονομολόγος της Capital Economics.
Oι κεντρικές τράπεζες άρχισαν το μαζικό τύπωμα χρήματος όταν η παγκόσμια οικονομία έπεσε σε ύφεση. Tο σχέδιο ήταν απλό: Nα ρίξουν περισσότερο χρήμα στο παγκόσμιο σύστημα, ώστε να ενθαρρύνουν τις εμπορικές τράπεζες να δώσουν δάνεια, που με τη σειρά τους, θα οδηγούσαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αύξηση των δαπανών τους.
Σε κανονικές εποχές, μία μείωση των επιτοκίων αρκεί για να τονωθεί ο δανεισμός. Aλλά με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις σε αρνητικά επίπεδα- ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να πειραματίζονται με τις αγορές ομολόγων, μέσω των οποίων πλημμύρισαν τις αγορές με νέο χρήμα. Όμως, οι ειδικοί διχάζονται ακόμα για το εάν η στρατηγική αυτή έχει αποτέλεσμα.
«H βασική επίδραση φαίνεται να είναι η μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και η αύξηση των τιμών των μετοχών. Yπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι αυτό έχει αυξήσει σημαντικά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό», λέει ο Pearce.
Από Έντυπη Έκδοση