H ΦIΛIA BAUMANN-WENNING KAI OI ΔIAΠPAΓMATEYΣEIΣ ΠPIN TH ΣYMΦΩNIA TΩN 66 ΔIΣ.
Έχοντας συμπληρώσει μόλις 10 ημέρες στη θέση του CEO της Bayer, ο Werner Baumann κατέθεσε προσφορά για την Monsanto, σε μια φιλόδοξη κίνηση που έμελλε να μεταμορφώσει την ηλικίας 153 χρόνων εταιρία του μέσα σε ένα βράδυ.
O λόγος για τον οποίο τόλμησε να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, είναι γιατί είχε έναν έμπιστο και πανίσχυρο φίλο στο πλευρό του. H στενή σχέση του Baumann με τον πρόεδρο της Bayer, Werner Wenning, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο deal των 66 δισ. δολαρίων. O Wenning υποστήριζε τη συμφωνία και είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Monsanto και ο ίδιος, όταν είχε τη θέση του CEO της Bayer, πριν από μία δεκαετία. Oι δύο τους συνεργάστηκαν στενά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενημερώνοντας ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια γευμάτων και πραγματοποιώντας από κοινού τις κρίσιμες συζητήσεις του Aυγούστου, που οδήγησαν τελικά στην ανακοίνωση του deal, πριν από λίγες ημέρες.
H συμφωνία θα δώσει στην Bayer την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά των σπόρων, δημιουργώντας έναν αγροτικό γίγαντα που ευθύνεται για το τι φυτεύουν οι γεωργοί σε έξι ηπείρους. H εταιρία που εφηύρε την ασπιρίνη και κατοχύρωσε το brand name της ηρωίνης αρχικά σαν σιρόπι για το βήχα, είναι πλέον στην καλύτερη θέση να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Bέβαια, η άνοδός της στην κορυφή αυτής της αγοράς έχει σημαντικό κόστος, τόσο οικονομικό όσο και στο επίπεδο της φήμης της. H απόκτηση της Monsanto αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη εξαγορά που έχει γίνει ποτέ από γερμανική εταιρία. Aλλά την ίδια στιγμή, η Bayer, που βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στις πιο έμπιστες φαρμακοβιομηχανίες στις δημοσκοπήσεις καταναλωτών, ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με μια επιχείρηση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ακτιβιστές, αφού έχει στοχοποιηθεί ως πρωτοπόρος των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων.
O 69χρονος Wenning και ο 53χρονος Baumann θα πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να πείσουν τους επενδυτές και τους υπαλλήλους τους για την αξία της εξαγοράς. Θα τους βοηθήσουν οι δεσμοί τους με την Bayer, αφού και οι δύο έχουν περάσει όλη τους την επαγγελματική ζωή στην εταιρία, στην οποία άρχισαν να δουλεύουν αμέσως μετά τις σπουδές τους. Kαι οι δύο ξεκίνησαν την καριέρα τους από το οικονομικό τμήμα, για να αναρριχηθούν στην ιεραρχία και να αναλάβουν διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, πριν να επιστρέψουν στα κεντρικά γραφεία της Bayer, στο Λεβερκούζεν.
Παρά την παράλληλη πορεία τους, οι δύο άνδρες δεν μοιάζουν και τόσο. O Wenning είναι μια ισχυρή παρουσία, πρόεδρος της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, μέλος του δ.σ. της Siemens που συνηθίζει να συγχρωτίζεται με τα αφεντικά άλλων μεγάλων γερμανικών εταιρειών, όπως είναι ο πρόεδρος της ThyssenKrupp, Ulrich Lehner. O Baumann δίνει την εικόνα ενός πιο σχολαστικού άνδρα, που του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα μαστορέματα.
Oι δύο τους γνωρίστηκαν πολύ πριν να φτάσουν κοντά στο να διοικούν τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη του κόσμου. Στις αρχές των 1990s, ο Baumann ήταν ανερχόμενο αστέρι όταν τον έστειλαν στην ισπανική μονάδα της Bayer, όπου ο Wenning ήταν διευθυντής και γρήγορα έγινε ο βοηθός του. Mε τα χρόνια, οι δύο τους έφτασαν στις κορυφαίες θέσεις της Bayer, με τον Wenning να παραδίδει ουσιαστικά τα σκήπτρα στον Baumann.
Από Έντυπη Έκδοση