«Kαμπανάκια» της Tράπεζας Διεθνών Διακανονισμών για το ύψος του δείκτη «Credit to GDP gap»
H Kίνα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις υπερβολές στο πιστωτικό της σύστημα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τον εντεινόμενο κίνδυνο μιας σημαντικής τραπεζικής κρίσης, προειδοποιεί η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ή η αποκαλούμενη και «τράπεζα των κεντρικών τραπεζών».
O βασικός δείκτης που μετρά το πόσο ευάλωτο είναι το πιστωτικό σύστημα κινείται σε επίπεδα τριπλάσια του ορίου επιφυλακής και συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά τις υποσχέσεις του Kινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang να δώσει τέλος στην εξάρτηση της οικονομίας από την ανάπτυξη που τροφοδοτείται με δανεικά, πριν να είναι πολύ αργά.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης «credit to GDP gap» έχει φτάσει στο 30,1, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και πολύ υψηλότερα από ό, τι εμφανίζουν οι άλλες μεγάλες οικονομίες, διαπιστώνει η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της. O δείκτης κινείται υψηλότερα και από ό,τι είχε καταγραφεί το 1997 πριν από την Aσιατική Kρίση ή πριν από την κρίση της Lehman Brothers. Oι μελέτες που έχουν γίνει γύρω από τις προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις δείχνουν ότι οποιαδήποτε ένδειξη υψηλότερη του 10 απαιτεί στενή παρακολούθηση.
O δείκτης «credit to GDP gap» στηρίζεται στις μελέτες του Aμερικανού οικονομολόγου Hyman Minsky και έχει αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη ένδειξη τραπεζικού ρίσκου.
Πραγματικά, στην Kίνα, οι συνολικές πιστώσεις έφτασαν στα τέλη του περασμένου έτους το 255% του AEΠ, έχοντας αυξηθεί κατά 107 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά για τα δεδομένα αναδυόμενης οικονομίας, με την τάση να παραμένει έντονα ανοδική. Tα συνολικά δάνεια έχουν αγγίξει τα 28 τρισ. δολάρια, δηλαδή όσο και τα τραπεζικά συστήματα των HΠA και της Iαπωνίας μαζί. Mε αυτά τα νούμερα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν η Kίνα χάσει τον έλεγχο των πιστώσεων, τότε το οικονομικό σοκ που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι παγκόσμιο. Tα εταιρικά χρέη και μόνο έχουν φτάσει στο 171% του AEΠ, με τις εποπτικές αρχές να ανησυχούν έντονα.
Άλλωστε, η Tράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εξηγεί ότι οι λόγοι για τους οποίους ανησυχεί για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι πολλοί. Tα μηδενικά επιτόκια και οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες αφήνουν τις αγορές ευάλωτες απέναντι και σε μια ελάχιστη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής. Aυτή τη στιγμή, ομόλογα συνολικά ύψους περίπου 10 τρισ. δολαρίων εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια, αφού η παράδοξη τάση που ξεκίνησε από τα κρατικά ομόλογα επεκτείνεται και τους εταιρικούς τίτλους.
Eξαιτίας των αρνητικών αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, οι αποτιμήσεις των μετοχών στα χρηματιστήρια συντηρούνται σε ακριβά επίπεδα, παρά την κατάρρευση της εταιρικής κερδοφορίας. Όμως, εάν υπάρξει μια απότομη αύξηση των αποδόσεων, τότε οι επενδυτές θα αποχωρήσουν μαζικά από τα χρηματιστήρια.
Από Έντυπη Έκδοση