Ακόμα και για τα παιδιά ενός εκ των 538 δισεκατομμυριούχων που μετρούν οι ΗΠΑ, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα ζήσουν σαν δισεκατομμυριούχοι.
Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υπάρξει 780 περιουσίες δισεκατομμυριούχων που… έπεσαν κάτω από το φράγμα του δισεκατομμυρίου. Στο 70% των περιπτώσεων αυτών, τα δισεκατομμύρια δεν διατηρήθηκαν πέραν της πρώτης γενιάς, διαπιστώνει η έρευνα “Billionaire Insights”, των UBS και PWC.
«Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων διαρκεί λιγότερο από ό,τι πιστεύεται. Οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν σχεδόν ποτέ εγγόνια που να είναι και αυτά δισεκατομμυριούχοι», διαπιστώνει η έρευνα.
Ένας μεγάλος λόγος πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν πολλούς κληρονόμους, και κατ’ επέκταση η περιουσία τους σπάει σε πολλά κομμάτια. Περισσότεροι από 6 στους 10 δισεκατομμυριούχους έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Αλλά κάποιοι άλλοι, όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να δώσουν τα πλούτη τους στα παιδιά τους.
Οι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων συρρικνώνονται με το πέρασμα των γενιών μπορεί να είναι η έλλειψη ενός καλού σχεδίου διαδοχής, οι ζημιές στις αγορές ή τα επιχειρηματικά προβλήματα.
Οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι οι Αμερικανοί, καθώς το 54% εξ αυτών καταφέρνουν να κληροδοτήσουν το στάτους του δισεκατομμυριούχου στην επόμενη γενιά. Οι καλύτεροι στη συντήρηση του πλούτου είναι οι Γερμανοί και οι Ελβετοί, διαπίστωσε η έρευνα.