Στα επίπεδα-ρεκόρ των 207 δισ. δολαρίων έφτασαν φέτος οι εξαγορές ξένων εταιρειών από κινεζικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι πιο εξελιγμένες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει μία συνεπή στρατηγική για να ελαχιστοποιούν τις αντιδράσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εχθρικές εξαγορές είναι ουσιαστικά «εκτός παιχνιδιού», ενώ οι φιλικές προσφορές ανακοινώνονται συχνά μόνο μετά από χρόνια ανεπίσημης προσέγγισης. Υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διατήρηση των διοικήσεων, εγγυήσεις για επενδύσεις, διάρκειας πέντε ή και περισσότερων ετών και μέτρα για τη διατήρηση ανεξάρτητης εποπτείας, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει πολύ πιο επιδέξιες στην αναζήτηση διεθνών συμφωνιών τα τελευταία χρόνια και στην άμβλυνση των ανησυχιών που πιθανόν να είχαν οι μέτοχοι (των εξαγοραζόμενων εταιρειών)», δήλωσε στέλεχος της νομικής εταιρείας Linklaters στο Λονδίνο, που εξειδικεύεται στις συναλλαγές της Κίνας με την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Σε πολλές από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες έχεις να κάνει με μάνατζερ που σπούδασαν στο εξωτερικό ή έχουν εργασθεί σε διεθνείς εταιρείες. Κατανοούν τις ανησυχίες για την Κίνα και πως θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά».
Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία οικιακών συσκευών Midea Group. Όταν η Midea ανακοίνωσε τον Μάιο το σχέδιό της να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kuka, που είναι από τις πιο προηγμένες γερμανικές εταιρείες ρομποτικής, η αντίδραση ήταν άμεση. Γερμανοί πολιτικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδοκίμασαν την προσφορά της Midea για την Kuka. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε μία σπάνια έκκληση σε άλλους πιθανούς αγοραστές της Kuka, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της στους αυτοματισμούς δεν πρέπει να περάσει σε κινεζικά χέρια. Μέσα σε δύο μήνες, ωστόσο, η Midea τα κατάφερε. Χάρη σε έναν συνδυασμό πολιτικής προσέγγισης, εγγυήσεων για τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και τη στήριξη από πελάτες με επιρροή, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dailmer, Ντίτερ Τσέτσε, στο τέλος του Ιουλίου η Midea είχε εξασφαλίσει το 86% των μετοχών της γερμανικής εταιρείας, αποτιμώντας την στα 4,6 δισ. ευρώ. Η κινεζική εταιρεία δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα υφιστάμενα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας της Kuka έως τουλάχιστον το 2023, πολύ περισσότερο από ό,τι είναι ο κανόνας σε ανάλογες συμφωνίες, και υποσχέθηκε να μην κοινοποιεί τα στοιχεία των πελατών της στη μητρική κινεζική εταιρεία.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε μία άλλη φετινή εξαγορά, αυτή της ελβετικής εταιρείας Syngenta από την κινεζική China National Chemical Corp’s (ChemChina) έναντι τιμήματος 43 δισ. δολαρίων, που είναι και το υψηλότερο που έχει δοθεί από κινεζική εταιρεία. Η πρόταση της ChemChina δεν προκάλεσε σχεδόν καμία αντιπαράθεση στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι μία κινεζική κρατική εταιρεία θα αποκτούσε κεντρικό έλεγχο στον παγκόσμιο κλάδο τροφίμων (όπου δραστηριοποιείται η Syngenta). H έλλειψη διαφωνιών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ενθουσιώδη αποδοχή της συμφωνίας από τη Syngenta, σύμφωνα με πηγές που είχαν γνώση της συναλλαγής.