Ο DAVID SOKOL ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ BUFFETT
Ακόμα και ο «σοφός της Ομάχα» κάνει λάθη. Ο διασημότερος επενδυτής του κόσμου, ο Warren Buffett, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ενώπιον 40.000 «πιστών» του, ότι ήταν λάθος του που δεν ερεύνησε περισσότερο τις ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές του ανθρώπου, στον οποίο επρόκειτο να παραδώσει τα ηνία της επενδυτικής του αυτοκρατορίας.
Ο David Sokol, ο άνδρας που θεωρείτο ο πιθανότερος διάδοχος του 80χρονου Buffett στο τιμόνι της Berkshire Hathaway, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας Lubrizol Corp, την οποία στη συνέχεια πρότεινε για εξαγορά στον Buffett.
Ο Buffett αρχικά είχε επιχειρήσει να στηρίξει τον πρώην συνεργάτη του, δηλώνοντας ότι η παραίτηση δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση της Lubrizol. Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής δεν ένιωσε ότι «οι αγορές μετοχών της Lubrizol (από τον Sokol) ήταν με οποιονδήποτε τρόπο ανήθικες».
«Ο Dave μου έφερε την ιδέα της εξαγοράς της Lubrizol στις 14 ή 15 Ιανουαρίου. Αρχικά δεν ενθουσιάστηκα, αλλά μετά την έκθεση που συνέταξε έπειτα από τη συζήτηση που είχε με τον CEO της εταιρείας, James Hambrick, στις 25 Ιανουαρίου, δεν άργησα να πειστώ. Παρότι η προσφορά για την εξαγορά ήταν εντελώς δική μου απόφαση και είχε τη στήριξη του Δ.Σ. της Berkshire που έγινε στις 13 Μαρτίου, δεν θα είχε γίνει χωρίς τις αρχικές προσπάθειες του Dave», ανέφερε η ανακοίνωση του Buffett.
Σύμφωνα με τον Buffett, ο Sokol αγόρασε 2.300 μετοχές της Lubrizol στις 14 Δεκεμβρίου και τις πούλησε στις 21 Δεκεμβρίου. Στις αρχές του Ιανουαρίου, αγόρασε άλλες 96.060 μετοχές με ανώτατη τιμή κτήσης τα 104 δολάρια. Η Berkshire συμφώνησε να εξαγοράσει την Lubrizol αντί 9 δισ. δολαρίων ή 135 δολαρίων ανά μετοχή στις 14 Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι ο Sokol έβγαλε κέρδος περίπου 3 εκατ. δολαρίων σε λιγότερο από τρεις μήνες από την αγορά των μετοχών. Παρόλα αυτά, η Wall Street αδυνατεί μέχρι να σήμερα να κατανοήσει γιατί ο Sokol διακινδύνευσε τη θέση του στην Berkshire Hathaway για ένα χρηματιστηριακό κέρδος που φαντάζει πολύ μικρό μπροστά στα όσα θα έβγαζε ο CEO της επενδυτικής αυτοκρατορίας του Buffett.
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στο προφίλ του Buffett. Μάλιστα, ενώ αρχικά επιχείρησε να στηρίξει τον Sokol, βλέποντας τις εντονότατες αντιδράσεις του κοινού, φαίνεται να κρατά πλέον αποστάσεις από τον πρώην συνεργάτη του, σε μία εμφανή προσπάθεια να ρίξει το φταίξιμο σε εκείνον και να γλιτώσει περαιτέρω μπελάδες. Όμως, ακόμα και οι «οπαδοί» του δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το θέμα να κλείσει έτσι εύκολα, την ώρα που οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές ερευνούν την υπόθεση.
Οι πράξεις του Sokol, αλλά και η αδυναμία του Buffett να τις αποτρέψει, αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης στη φετινή γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway. Κάθε χρόνο, η γ.σ. εξελίσσεται σε μεγάλο γεγονός, καθώς χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην Ομάχα για να πάρουν επενδυτικές συμβουλές από τον Buffett και να ακούσουν τα όσα έχει να πει για την οικονομία. Όμως, φέτος, υπήρχε μία διάθεση αμφισβήτησης του «σοφού» στον αέρα.
Ο Buffett αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα λάθη του. «Προφανώς έκανα μεγάλο λάθος, που δεν είπα: «Λοιπόν, πότε αγόρασες τις μετοχές;», είπε στη γ.σ. Τα όσα έκανε ο Sokol ήταν «ανεξήγητα» και «ασυγχώρητα», πρόσθεσε.