Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, λίγο πριν η τρέχουσα χρονιά περάσει οριστικά στο παρελθόν, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs περιέγραψε τα δέκα κορυφαία σενάρια για την Αγορά κατά το επόμενο έτος.
Η επόμενη χρονιά αναμένεται να χαρακτηριστεί από υψηλή ανάπτυξη, υψηλότερα ρίσκα και λίγο υψηλότερες αποδόσεις, και είναι ξεκάθαρο πως η προοπτική έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.
Το Bloomberg παρουσιάζει εν συντομία το καθένα από τα δέκα σενάρια της Goldman Sachs για τις επενδύσεις το 2017.
Λίγο υψηλότερες αποδόσεις
Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2016, η ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs δηλώνει πως οι κάτοχοι χρηματοοικονομικών τίτλων μπορούν να αναμένουν περισσότεροι περιθώριο ανόδου, τονίζουν όμως πως οι αποδόσεις θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο.
«Βλέπουν» ευκαιρίες στις μετοχές της περιοχής της Ασίας εκτός Ιαπωνίας, προβλέποντας αποδόσεις 12,5% (από 3,8% το 2016), ενώ αντιθέτως στην Ιαπωνία προβλέπεται πτώση 3,7% του Topix.
Αναπτυξιακή η ατζέντα της αμερικανικής δημοσιονομικής πολιτικής
Η σημασία που έδωσε στον νικητήριο λόγο του ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις δαπάνες για υποδομές –αντί του εμπορικού προστατευτισμού και του μεταναστευτικού- αποτέλεσε καταλύτη για αύξηση της διάθεσης για ρίσκο.
«Οι αγορές ‘διψούν’ για ανάπτυξη. Αυτό έγινε εμφανές από την προθυμία με την οποία υποδέχθηκαν οι αγορές το επικεντρωμένο στην ανάπτυξη μήνυμα του Τραμπ», σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman. «Φαίνεται επίσης στην ταχύτητα με την οποία το αφήγημα της αγοράς για τις οικονομικές προοπτικές υπό την διακυβέρνηση Τραμπ έχει στραφεί από την ‘αβεβαιότητα’ στην ‘ανάπτυξη’».
Τα δημοσιονομικά μέτρα στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και είναι πιθανό να περάσουν από το Κογκρέσο, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.
Μάλλον υπερβολικές οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ
Η Goldman Sachs δεν «βλέπει» εμπορικό πόλεμο στον ορίζοντα, ενώ αναμένει πως η όποια επαναδιάπραγμάτευση ισχυουσών συμφωνιών (όπως η Nafta) θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι προοπτικές για τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα.
«Νομίζουμε πως το δημοφιλές αφήγημα στα ΜΜΕ για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου είναι υπερβολικό», σημειώνουν οι αναλυτές.
Προσωρινό το «Trump tantrum» στις αναδυόμενες αγορές
Οι τίτλοι στις αναδυόμενες αγορές έχουν δεχθεί εντονότατες πιέσεις από τις εκλογές, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει μειώσει την ανάγκη για στροφή σε αποδόσεις στο εξωτερικό, ενώ η προοπτική προστατευτικών εμπορικών πολιτικών απειλεί να «φρενάρει» τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Οι επενδυτές «ψηφίζουν με τα πόδια τους», φεύγοντας μαζικά από τα ETFs μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων αγορών. Όμως η Goldman δεν βλέπει συνέχιση της τάσης αυτής του χρόνου. «Βλέπουμε συνεχώς πως όταν η ισχυρότερη αμερικανική ανάπτυξη συνοδεύεται με υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια, οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών, ιδιαίτερα οι μετοχές και τα spreads, μπορούν να τα πάνε καλά».
Hedging στο γουαν
Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματος. Τελευταία, το Πεκίνο έχει κάνει περισσότερα για να διατηρήσει τα νόμισμά της σε τεχνητά υψηλό επίπεδο, αντί να το αποδυναμώσει, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της για να στηρίξει το γουαν. Η υποτίμηση-έκπληξη του Αυγούστου του 2015 προκάλεσε εντονότατες αναταράξεις στις αγορές και η Goldman Sachs εκτιμά πως αυτό θα συνεχιστεί και το 2017.
«Οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για υποτίμηση πολύ μεγαλύτερη της τιμολόγησης του forward market, υποδηλώνοντας κέρδη ακόμα και αν συνυπολογιστεί το αρνητικό carry trade», σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman. «Και πέραν των συνηθισμένων λόγων για τους οποίους θέλουμε να κάνουμε hedging της έκθεσης στο κινεζικό ρίσκο, θεωρούμε πως αυτό θα κάνει επίσης hedging στο ρίσκο του “Trump tantrum”», αναφέρουν.
Νομισματική πολιτική
Για την Goldman Sachs, η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιβάλει ελέγχους στην καμπύλη των αποδόσεων είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για μια νέα σειρά καινοτομιών «που στόχο θα έχουν το ενδιάμεσο κόστος της παροχής βραχυπρόθεσμης τραπεζικής πίστης, αντί για το κόστος δανεισμού μέσω μακροπρόθεσμου δημοσίου χρέους».
Όπως υποστηρίζει, η επικέντρωση σε αυτό το στοιχείο του μηχανισμού μεταφοράς και η στροφή προς μέτρα όπως «η χρηματοδότηση για τον δανεισμό», θα έχει την μεγαλύτερη επίπτωση στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα, και κυρίως στις επενδύσεις.
Μια καλύτερα στοχευμένη νομισματική πολιτική θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια, που δημιουργούν εμπόδια στη δημιουργία πίστεως, σύμφωνα με την Goldman.
Ανάκαμψη στον εταιρικό τζίρο
Για χρόνια οι εταιρείες του S&P 500 ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην κερδοφορία αντί για τον τζίρο, κατά την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους, λόγω ενός συνδυασμού περικοπής κόστους και μείωσης του αριθμού των μετοχών, αντί της αύξησης των πωλήσεων.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman αναμένουν πως το 2017 θα επιβεβαιώσει ότι «ο αμερικανικός επιχειρηματικός κλάδος βγαίνει από την πρόσφατη ύφεση τζίρου».
Η σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές αύξησης του κύκλου εργασιών. Για το 2017, εκτιμούν πως οι βελτιώσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 κατά 10% στα 116 δολάρια.
Αύξηση πληθωρισμού στις αναπτυγμένες αγορές
Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο από τότε που εξελέγη ο Τραμπ, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» πως ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα είναι ο «πρόεδρος του πληθωρισμού».
«Αυτό που μας φαίνεται σαφές είναι πως τα οικονομικά ζητήματα, κυρίως οι περικοπές φόρων, οι δαπάνες για υποδομές και οι αμυντικές δαπάνες, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, και αποτελούν ‘συνταγή’ για αύξηση του πληθωρισμού», σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs. «Προβλέπουμε μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών σε Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες αυτές».
Οι ίδιοι εκτιμούν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες των αναπτυγμένων χωρών θα είναι πρόθυμοι να ανεχτούν μια εκτίναξη του πληθωρισμού, αφού ο πληθωρισμός βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό κάτω του στόχου τους.
Ηπιότερος ο επόμενος πιστωτικός κύκλος
Αν και τα τμήματα της αγοράς πίστεως που είναι ευάλωτα στα εμπορεύματα πιέστηκαν το 2016, ωστόσο δεν υπήρξε μετάσταση της πίεσης αυτής. Η Godlman εκτιμά πως περίπου ίδια θα είναι η εικόνα και το 2017, με τον πιστωτικό κύκλο όμως να μην επιδεινώνεται.
Τα αμερικανικά επιτόκια
Για το 2017, η Goldman εκτιμά πως η FOMC θα αναγκαστεί να αντιδράσει πιο επιθετικά σε μια χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αν υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική τόνωση, ωστόσο, μετά και την πρόσφατη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και του αμερικανικού δολαρίου, προειδοποιεί πως δεν είναι σίγουρο ότι οι συνθήκες θα χαλαρώσουν του χρόνου.