Τους όρους διάσωσης της προβληματικής τράπεζας Monte dei Paschi συζητούν Ιταλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera, η Ιταλία έει ήδη υποβάλει στην Κομισιόν το σχετικό αίτημα.
H τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα πρέπει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για να καλύψει το έλλειμμα κεφαλαίων που διαπιστώθηκε από τις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαφορετικά θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί σε εκκαθάριση. Επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, η Corriere ανέφερε ότι η Ιταλία έχει υποβάλει ήδη αίτημα για την έναρξη μίας δημόσιας ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Κομισιόν θέλει να περιορίσει το βάρος για τους μετόχους και ομολογιούχους χαμηλής διαβάθμισης της τράπεζας και συζητείται σε ποιο βαθμό μπορούν να προστατευθούν μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης.
Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Φραντσέσκο Μέλε δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συμφωνήσει πως για να δοθεί κρατική βοήθεια στην τράπεζα θα πρέπει να συμμετέχουν στις ζημιές της μόνο οι μέτοχοι και ομολογιούχοι χαμηλής διαβάθμισης.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες απαιτούν την επιβολή ζημιών σε επενδυτές τους, προκειμένου να μπορούν να λάβουν κρατικά κεφάλαια, αλλά μία πιο ελαφρά παραλλαγή των κανόνων μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Monte dei Paschi.
Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αρχές θα εφάρμοζαν τους κανόνες της ΕΕ με ευελιξία , αναφορικά με τη διάσωση της Monte dei Paschi, ώστε να αποφευχθεί ένα πλήγμα στο συνολικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Μία ανταλλαγή χρέους της τράπεζας με μετοχές της, που στοχεύει στη μείωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, λήγει σήμερα, με την τράπεζα να σχεδιάζει να εκδώσει μετοχές μετά το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η έκδοση των μετοχών αναμένεται ευρύτερα ότι θα εγκαταλειφθεί, αν οι Ιταλοί ψηφοφόροι απορρίψουν την πρόταση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και πυροδοτώντας πολιτική αστάθεια και ανησυχίες στην αγορά.